Home Social Cei care refuză un loc de muncă sau cursurile de recalificare pot...

Cei care refuză un loc de muncă sau cursurile de recalificare pot pierde ajutorul social

DISTRIBUIŢI

Statul își întărește instituțiile

Statul începe să-și întărească instutuțiile, și asta după ce modificările aduse noului Cod al Muncii vor pune multe lucuri la punct în acesta materie, așa cum susțin specialiștii. Mai mult, pe site-ul Ministerului Muncii, Familiei și Protecției Sociale a intrat în dezbatere publică proiectul de lege care va stabili că refuzul unui loc de muncă, a participării la cursuri de formare, recalificare sau alte măsuri active poate conduce la diminuarea cuantumului beneficiului social sau la încetarea acestuia și la interdicția de acordare pe o anumită perioadă.
Beneficiarii de ajutoare sociale care se încadrează în muncă, se întorc la activitatea profesională sau încep o activitate pe cont propriu pot primi, în condițiile prevăzute de legile speciale, majorări ale beneficiului social acordat, stimulente pentru suplinirea unor servicii sociale sau pot obține prelungirea perioadei de acordare a beneficiului social cu maximum trei luni din luna încadrării în muncă.
Refuzul unui loc de muncă, a participării la cursuri de formare, de calificare, de recalificare sau alte măsuri active prevăzute de lege poate conduce la diminuarea cuantumului beneficiului social sau la încetarea acestuia și interdicția de acordare a unui nou beneficiu social pe o perioadă stabilită de lege.
„Angajatorii care încadrează în muncă persoane cărora li se acordă beneficii sociale, pot beneficia, în condițiile legii, de facilități fiscale sau de altă natură“, se mai arată în proiectul de Lege privind asistența socială, supus dezbaterii publice. Beneficiile sociale, în funcție de condițiile de eligibilitate, pot fi selective, bazate pe testarea mijloacelor de trai ale persoanei singure sau familiei, sau universaliste, acordate pentru anumite categorii de beneficiari, cu sau fără condiția de testare a mijloacelor de trai ale acestora.
Testarea mijloacelor de trai are în vedere evaluarea veniturilor monetare reprezentate de toate veniturile realizate (inclusiv cele care provin din drepturi de asigurări sociale de stat, asigurări de șomaj, obligații legale de întreținere, indemnizații, alocații și ajutoare cu caracter permanent și alte creanțe legale) sau evaluarea bunurilor și a veniturilor potențiale obținute prin valorificarea bunurilor mobile și imobile aflate în proprietate ori folosință.
Beneficiile sociale se pot acorda pentru prevenirea și combaterea sărăciei și riscului de excluziune socială, pentru susținerea copilului și familiei, pentru sprijinirea persoanelor cu nevoi speciale sau pentru situații deosebite.
Cuantumurile beneficiilor sociale se stabilesc în raport de indicatorul social de referință prin aplicarea unui coeficient de echivalență, iar nivelul beneficiilor sociale cumulate de o persoană singură sau, după caz, de o familie nu poate depăși un coeficient raportat la valoarea indicatorului social de referință. Documentul mai prevede că, în termen de trei ani de la data intrării în vigoare a legii, sistemul informatic integrat va asigura verificarea datelor înscrise în cerere, precum și a altor informații referitoare la solicitant și situația socio-economică a acestuia.
De asemenea, după șase luni de la începerea funcționării sistemului informatic integrat, cererea se va depune fără a fi necesare documente doveditoare, acestea urmând să se prezinte doar la solicitarea expresă a autorităților pentru stabilirea anumitor beneficii sociale prevăzute de lege.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.