Home Social Cei sase ani de acasa, cei 10 ani de scoala

Cei sase ani de acasa, cei 10 ani de scoala

DISTRIBUIŢI

Proiectul Legii invatamantului preuniversitar, ajunsa in varianta III bis, isi doreste sa puna in ordine atat etapele de scolarizare, cat si detaliile specifice ale invatamantului obligatoriu, care – in urma promulgarii acestei legi – va deveni de 10 ani.

Tot obligatorie va deveni si varsta de 6 ani pentru copiii inscrisi in clasa intai, chiar daca ministrul educatiei si cercetarii promisese ca va discuta, daca va fi cazul, cu toti parintii care si-ar fi dorit ca micutii sa mai astepte un an pana sa inceapa scoala.

O data legiferata varsta clasei intai, cu parintii care nu vor accepta sa-si dea copiii la scoala vor discuta cei pusi sa aplice legea…

Clasa I va functiona doar dimineata

Potrivit proiectului de lege, invatamantul primar va fi organizat ca invatamant de zi si va functiona, de regula, cu program de dimineata, in cadrul unitatilor cu clase I-IV, I-VIII, I-X, I-XII/XIII. In ce priveste clasa I, programul acesteia va fi obligatoriu de dimineata.

In clasa I vor fi inscrisi copiii care implinesc varsta de sase ani pana la data de 1 septembrie a anului in care se face inscrierea. Singurul factor abilitat pentru deciderea varstei optime de inscriere a copilului in clasa I este comisia de scolarizare, in al carei aviz se poate stipula ca micutul va fi inscris la scoala sau va mai merge un an la gradinita…

Repetenti la nesfarsit

Nici potentialii repetenti nu au fost uitati de proiectul Legii invatamantului preuniversitar. Astfel, persoanele care au depasit cu mai mult de trei ani varsta corespunzatoare clasei nu vor putea fi scoase din evidentele scolii inainte de a absolvi invatamantul obligatoriu de 10 ani.

Dupa caz, ele vor dispune de trei variante de continuare a studiilor: la invatamantul de zi – cu aprobarea directorului scolii, la cursuri speciale de pregatire in vederea promovarii invatamantului primar, desfasurate la unitatile de invatamant stabilite de inspectoratele scolare, sau in cadrul invatamantului seral, cu frecventa redusa sau deschis la distanta – organizat pentru persoanele care nu au absolvit clasele invatamantului secundar inferior.

Dupa cum se observa, daca un director de scoala – din diverse motive – va fi suficient de ingaduitor cu un elev caruia ii place sa repete clasa, s-ar putea ca acesta din urma sa fie luat in armata direct din clasele primare…

Sponsorizarile de orice gen, bine venite. Si legiferate…

Invatamantul preuniversitar public este gratuit, se spune in proiectul de lege citat. Dar si foarte sarac, se poate spune, daca se tine cont ca absolut orice banut, venit din partea oricui, va putea fi primit cu bratele deschise de catre unitatile de invatamant.

Citand, -invatamantul preuniversitar poate fi finantat si direct de catre agenti economici, precum si de alte persoane fizice sau juridice-. Totodata, -invatamantul poate fi sustinut prin taxe, donatii, sponsorizari, surse proprii si alte surse legale-, se mai arata in proiectul Legii invatamantului preuniversitar.

Masura acceptarii unei finantari legale din partea tuturor celor care doresc sa contribuie la cresterea nivelului actului didactic este o idee foarte buna. Dar cum se vor putea contracara donatiile -directionate-, chiar daca administratia scolii va avea dreptul de a emite chitanta pentru ceea ce rauvoitorii ar putea denumi -spaga legalizata-?

Ce urmeaza dupa clasa a VIII-a?

Practic, in clasa a IX-a vor fi locuri pentru aproape toti absolventii de gimnaziu. Atat in licee, cat si in invatamantul de arte si meserii. De fapt, aceeasi situatie s-a petrecut si anul trecut, MEC anticipand obligativitatea a 10 ani de studiu.

Numai ca aproximativ 55% din absolventii gimnaziului vor prinde locuri la liceu, restul fiind obligati sa-si continue studiile la seral sau in scolile de arte si meserii – fostele scoli profesionale. Astfel, pentru cei 326.000 de absolventi ai clasei a VIII-a vor exista doar 175.000 de locuri la liceu – cursuri de zi, 5.000 – la seral si 140.000 – in scolile de arte si meserii.

Repartizarea elevilor in ciclul liceal obligatoriu (clasele IX-X) va fi facuta computerizat si in acest an. Oricum, daca sistemul de repartizare se va mentine si in anii urmatori, metodologia de repartizare se va (re-) valida la inceputul anului scolar precedent intrarii in invatamantul liceal obligatoriu.

Se profileaza un nou examen de treapta a II-a

In privinta modului de accedere in invatamantul liceal (clasele XI-XII/XIII), proiectul Legii invatamantului preuniversitar este destul de evaziv, semn ca oficialii inca nu s-au hotarat la acest -pas-. -Dupa absolvirea invatamantului liceal obligatoriu, elevii sustin o forma de evaluare mixta. Cei care promoveaza aceasta forma de evaluare primesc un certificat de absolvire a invatamantului obligatoriu cu examen. Rezultatele la aceasta forma de evaluare dau dreptul absolventilor sa-si continue studiile invatamantului liceal si in scoala de arte si meserii-, se mai arata in proiectul legislalativ mentionat.

O premiera in invatamantul preuniversitar o constituie viitoarea introducere a certificatului de studii efectuate, in cazul in care liceanul intrerupe scoala.

Practic, acestuia i se va recunoaste fiecare an promovat, oferindu-i-se posibilitatea reluarii cursurilor oricand si-ar dori-o.

Totodata, in cazul in care doreste sa se angajeze, numarul de ani petrecuti pe bancile scolii ii va putea fi de folos.

In schimb, absolventii care au promovat toate clasele liceale cu medii de minimum 9,50, iar la Bacalaureat au obtinut media 10, vor primi o diploma de merit, care ar putea fi foarte bine luata in calcul la admiterea in invatamantul universitar.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.