Home Social Celebrul pediatru Alexandru Pesamosca s-a stins din viață

Celebrul pediatru Alexandru Pesamosca s-a stins din viață

DISTRIBUIŢI

Profesorul Alexandru Pesamosca, cel mai bun pediatru din România, internat în 18 iunie în Spitalul Floreasca din cauza unor suferințe cronice cardiace și pulmonare, a decedat la Spitalul „Marie Curie“, fost Budimex, unde își petrecuse marea parte a vieții.
Alexandru Pesamosca a decedat în noaptea de miercuri spre joi, la Spitalul „Marie Curie“, a declarat Gabriel Smarandache, managerul unității sanitare.
Decesul a avut loc în jurul orei 2.00, în Clinica de ortopedie din cadrul spitalului, potrivit unor apropiați ai familiei profesorului.
Trupul neînsuflețit va fi depus inițial în capela bisericii Cuviosul Stelian ți Sfântul Nicolae-Brâncoveanu din curtea spitalului, pe care el a ridicat-o, au spus sursele citate.
Profesorul fusese transferat de la Spitalul Floreasca în urmă cu câteva zile, a spus medicul Bogdan Oprița, purtătorul de cuvânt al acestei unități sanitare.
„Dorința profesorului Pesamosca a fost să se sfârșească în locul pe care l-a iubit foarte mult, în locul lui de muncă, care-i devenise și casă“, potrivit acelorași apropiați ai familiei.
Profesorul Pesamosca, deși un titan al medicinei românești, a fost scos la pensie forțat. De câțiva ani era imobilizat la pat. Din anul 1984, profesorul Pesamosca nu a mai ieșit din Spitalul de Copii „Marie Curie“. Cum nu a avut niciodată timp să se ocupe de el și să-și ia o casă, profesorul a fost lăsat să stea în spital.
El a muncit 60 de ani în Spitalul Budimex, ajutând zeci de mii de copii în stare foarte gravă să ducă o viață normală.
Alexandu Pesamosca s-a născut în 14 martie 1930, la Constanța, unde a urmat școala primară și Liceul „Mircea cel Bătrân“. A absolvit Facultatea de Medicină Generală la București în anul 1954 și a fost repartizat la Niculești-Jianu, un sat de lângă Fetești, unde a profesat timp de 3 ani (1954-1957). A profesat ca chirurg pediatru la Spitalul de Copii „Grigore Alexandrescu“ și apoi la Budimex.

„Era un reper, un model, nu a făcut medicină pentru bani“

Medicii regretă decesul profesorului Alexandru Pesamosca și îl descriu pe acesta drept un reper pentru lumea medicală, cu un comportament cu totul special, care nu a practicat meseria pentru bani.
Șeful Clinicii de Ortopedie de la Spitalul „Maria Curie“, fost Budimex, Gheorghe Burnei, spune că profesorul Pesamosca „era un monstru sacru al medicinei, care radia căldură și lumină“.
„Profesorul Alexandru Pesamosca este un ilustru chirurg, care și-a dăruit viața pentru salvarea copiilor. Este un monstru sacru care radiază căldură și lumină. Un reper în lumea medicală românească“, a adăugat Gheorghe Burnei.
Potrivit acestuia, spitalul devenise familie pentru profesorul Pesamosca, motiv pentru care, în aceste clipe, tot spitalul îl plânge. „Este greu să accepți ideea că nu mai este, că nu va mai fi, chiar dacă spiritul lui va domina acest lăcaș medical“, a mai spus doctorul Burnei.
Managerul Spitalului de copii „Grigore Alexandrescu“, prof. dr. Dan Enescu, regretă decesul profesorului Pesamosca, descriindu-l pe acesta ca pe un gigant greu de înlocuit.
El a adăugat că era fericit știindu-l că respiră, știindu-l că există, chiar și țintuit la pat de o suferință grea. „Eram fericit că știu că respiră, că există. Era un om special, un nobil prin comportamentul său special“, a mai spus managerul Spitalului Grigore Alexandrescu.
Enescu a povestit că întotdeauna, în preajma profesorului, s-a simțit puternic, s-a simțit special, pentru că acesta era mare dar al lui Pesamosca: „deși gigant să-i facă pe toți să se simtă la fel“.
„Avea un comportament cu totul special, deși erai mic te simțeai mare. Deși erai slab, te simțeai puternic în preajma lui. Este prea puțin să spun că regret plecarea acestuia dintre noi. Mă doare, este o durere greu de exprimat. A plecat un nobil, nimeni nu-i poate lua locul“, a conchis prof. Dan Enescu.
La rândul său, managerul Spitalului de Oftalmologie, prolector UMF, prof. dr. Monica Pop, l-a descris pe Alexandru Pesamosca drept un model pentru medicină, un medic care nu a practicat meseria pentru bani.
„Este greu să vorbești despre profesorul Pesamosca la trecut. El este un model pentru medicina românească. Rămâne unul dintre cei mai mari medici din România, care a salvat mii de vieți în mod nesperat. Nu a făcut medicină pentru bani, ci numai cu gândul de a-i salva pe toți cei care i-au cerut ajutorul, de a da o șansă celor cărora viața le-a dat o mare palmă“, a spus Monica Pop.
Acesta a susținut că va iniția un document prin care Spitalului „Grigore Alexandrescu“ să i schimbe numele în Spitalul „Alexandru Pesamosca“.
„Mi se pare că Spitalul «Grigore Alexandrescu» în care profesorul Pesamosca a lucrat o mare parte din viață să-și schimbe numele. «Grigore Alexandrescu» este nume ce poate fi dat unei instituții de cultură. Acest spital de copii ar trebui să se numească «Alexandru Pesamosca»“, a adăugat Monica Pop.
Ea a povestit că Alexandru Pesamosca i-a salvat nepotul de numai 10 luni.
„Îmi amintesc și astăzi cum m-am dus la domnia sa cu nepoțelul meu de numai 10 luni. Avea un cancer testicular. Credeam puțin în șansele lui de vindecare, profesorul mi-a dat curaj, iar micuțul a fost salvat“, a declarat Monica Pop.

„Îi ziceam tata Pesi, îl iubeam fără limite, el ne-a îmbolnăvit de meserie“

Rezidenții din anii 1984-1985 ai profesorului Alexandru Pesamosca de la spitalele „Grigore Alexandrescu“ și „Budimex“ îi spuneau medicului „tata Pesi“ și îl iubeau fără limite, ei povestind că îi ținea lângă el continuu chiar și când opera de dimineața până noaptea, „îmbolnăvindu-i de meserie“.
Medicul specialist în Chirurgie Pediatrică de la Spitalul de Copii Botoșani, dr. Viorel Livadariu, unul dintre rezidenții profesorului din acea vreme, își amintește cu multă emoție de cel pe care îl numeau „tata Pesi“.
„Noi îi ziceam «tata Pesi», un om care te copleșea o dată prin statura fizică și după aceea prin cunoștințele teoretice pe care le avea. Apoi nu mai vorbim de măiestria cu care executa operațiile“, a povestit, pentru Mediafax, medicul Livadariu.
Ca tânăr rezident, medicul botoșănean își amintește cât de mândri erau el și colegii lui, la început, când erau primiți de profesorul Pesamosca să intre în sala de operații.
„Eram foarte mândri la început când ne primea cu el în sala de operație. Măcar să țin un depărtător în mână, dar să știu că am intrat în operație cu tata Pesi. Când am reușit să intru mâna a doua cu el la prima operație nu-mi reveneam din fericire. Tata Pesi știa să se comporte cu noi, încât îl iubeam cu toții, îl iubeam fără limite. Eram 14 rezidenți la număr în echipa din care făceam și eu parte“, a mai povestit medicul Livadariu.
Potrivit acestuia, toți rezidenții au învățat meseria de la „tata Pesi“.
„Am învățat cu toții meserie de la el. Pur și simplu ne-a îmbolnăvit pe toți de meserie, ne-a obișnuit cu munca multă, încât mulți dintre noi uitam că avem familii. Avea o putere de muncă debordantă, dar era capabil să opereze de dimineață până noaptea, iar noi toți eram tot timpul după el prin clinică“, a mai spus medicul Livadariu.

Băsescu: Despre dr. Pesamosca nimic nu vorbește mai bine decât întreaga sa carieră dedicată binelui

Președintele Traian Băsescu a transmis, ieri, un mesaj de condoleanțe la încetarea din viață a medicului Alexandru Pesamosca, despre care afirmă că „nimic nu vorbește mai bine decât întreaga sa carieră dedicată binelui“.
„Am primit cu adâncă tristețe vestea dispariției dintre noi a profesorului Alexandru Pesamosca. Datorăm respectul nostru acestui om care a pus mai presus de orice viața pacienților săi. Despre doctorul Alexandru Pesamosca nimic nu vorbește mai bine decât întreaga sa carieră dedicată binelui. A salvat multe vieți și a redat speranța multor familii“, se arată în mesajul președintelui Băsescu.
În opinia șefului statului, dispariția acestuia este o pierdere incomensurabilă pentru sistemul medical românesc și pentru toți românii.
„Doresc să transmit sincere condoleanțe tuturor celor care l-au cunoscut. Dumnezeu să-l odihnească!“, se mai arată în mesaj

Cristian Georgescu

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.