Lucrarile scrise din cadrul examenelor de Capacitate si Bacalaureat din aceasta vara vor fi corectate si notate in cadrul unor centre zonale de corectare.
In cazul examenului de Capacitate, astfel de centre zonale de corectura au fost organizate pentru prima data anul trecut, dupa ce in 2000 sistemul fusese testat prin organizarea unor centre-pilot. Anul acesta vor fi organizate in premiera astfel de centre si in cazul examenului de Bacalaureat.
Ministerul Educatiei si Cercetarii a recurs la aceasta masura pentru a transforma Capacitatea si Bacalaureatul in examene cat mai obiective. Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a afirmat de curand ca ar trebui reintrodus examenul de admitere la facultate, intrucat Bacalaureatul nu este un examen **prea obiectiv**.
Plusul de obiectivitate castigat prin organizarea unor centre de corectura impartiale ar putea fi insa pierdut din cauza unor profesori supraveghetori mai putin exigenti. Rezultatele extrem de bune obtinute de elevi la simularile organizate in scolile lor si cu profesori cunoscuti constituie o dovada in acest sens.
Organizare complicata dar… eficienta
Elevii claselor a VIII-a din toata tara au sustinut anul trecut Capacitatea in 1.600 centre de examen, lucrarile scrise fiind transportate spre a fi corectate in 355 de centre.
**In fiecare judet vor fi organizate pentru Bacalaureat patru sau cinci centre de corectura. In Bucuresti vor fi organizate intre 18 si 25 de centre, in functie de decizia pe care o va lua comisia abilitata din minister. In cazul Capacitatii, numarul acestora urmeaza sa fie stabilit in functie de cererile de la inspectoratele scolare din tara. Pot fi organizate si mai multe astfel de centre, in functie de existenta unor situatii de exceptie, atat in cazul examenului de Capacitate, cat si a celui de Bacalaureat**, a precizat Adrian Stoica, directorul Serviciului National de Evaluare si Examinare din cadrul Ministerului Educatiei si Cercetarii.
Intr-un astfel de centru vor fi corectate in medie 1.000 de lucrari. Numarul profesorilor corectori variaza intre 100 si 200, in functie de numarul lucrarilor aduse spre corectare, dar si de numarul materiilor la care a fost sustinut examenul, mai mare in cazul examenului de Bacalaureat.
Procedura de organizare a centrelor de corectare este identica in cazul examenului de Capacitate si al Bacalaureatului.
Lucrarile sunt transportate de presedintele si vicepresedintele comisiei centrului de examen si predate presedintelui centrului zonal de corectare numai pe baza de proces verbal.
Fiecare lucrare este corectata de doi profesori corectori alesi de presedintele comisiei. De regula unul dintre corectori este profesor la o scoala generala, iar celalalt la liceu. Corectarea si notarea fiecarei lucrari, care se face de catre cei doi profesori corectori in sali separate, respecta cu strictete baremele de corectura si notare transmise de comisia nationala. In cazul in care intre notele acordate de cei doi profesori este o diferenta mai mare de un punct, lucrarea este recorectata de un al treilea profesor.
Dupa ce toate lucrarile au fost corectate, sunt deschise in prezenta tuturor profesorilor corectori, a presedintelui si vicepresedintelui comisiei, notele finale fiind trecute in cataloagele de examen.
Prin aceasta procedura, destul de complicata, modalitatea de fraudare a rezultatelor este mult diminuata.
Centrele de exceptie
In cazurile speciale – in care nu se strang 1.000 de lucrari – pot fi organizate Centre de exceptie.
**Pot fi organizate astfel de Centre de exceptie in seminariile teologice sau scolile speciale unde nu s-a putut strange un numar de 1.000 de lucrari**, a mai precizat Stoica.
Cel mai frecvent caz inregistrat este acela al unor orasele de provincie situate la cateva zeci de kilometri de un oras mare, in acest caz solutia fiind organizarea unor centre de examen si de corectura locale.
Organizarea unei astfel de comisii de examen separate presupune, pe langa plata profesorilor corectori, asigurarea transportului si a cazarii lor pe durata a doua saptamani.
**A fost un caz, un orasel mic, Targu Frumos, la 50 de km de primul oras mare, si atunci s-a facut o comisie de examen acolo ,pentru ca el a fost teoretic arondat unui centru din orasul mare si elevii n-au mai fost deplasati, fiind trimisi acolo un vicepresedinte si profesori supraveghetori. Infiintarea unei astfel de comisii de exceptie nu este chiar un lucru usor, dar daca sunt motive obiective, este mai simplu decat sa chinuim elevii, sa vina in fiecare zi la 30-40 de km**, a mai spus Adrian Stoica.