Ministerul Educatiei si Cercetarii demarase, inca de la inceputul anului scolar trecut, un proiect de sprijinire a elevilor superdotati, infiintand Centrele de Excelenta pentru Elevi Capabili de Performante. Initiativa s-a datorat rezultatelor obtinute de elevii romani la concursurile scolare nationale, dar si la unele competitii internationale, care scot anual in evidenta existenta unui numar considerabil de tineri capabili de performante. Dar, pana in prezent, desi elevii supradotati au fost amenintati cu premii constand in excursii in strainatate, pana acum nu s-a vazut o astfel de recompensa pentru acestia, ca venind din partea unui asemenea centru.
Asa ca ne vedem nevoiti sa reamintim initiatorilor ca aceste institutii trebuie sa existe. Ca atare, revenim asupra ideii care a condus la infiintarea lor.
Tinerii capabili de performante trebuie priviti ca o avutie nationala, cu nevoi specifice de instruire pe durata scolarizarii. In plan educativ este esentiala pentru ei formarea convingerii ca pasiunea si preocuparile lor se bucura de aprecierea si respectul societatii, care sa le ofere, la timpul potrivit, sprijin pentru dezvoltare. In traditia de pana acum, pregatirea tinerilor capabili de performante nu a avut, in general, un caracter organizat, fiind stimulata, de regula, in cadrul concursurilor scolare pe discipline. In aceste conditii, s-a resimtit acut nevoia functionarii unui organism care sa acorde acestor tineri o asistenta calificata, mai bine focalizata pe aptitudinile si nevoile lor de instruire si care sa promoveze metodologii pentru depistarea valorilor autentice si stimularea creativitatii specifice.
Centrele de Excelenta pentru Tineri Capabili de Performante sunt direct subordonate ministrului educatiei si cercetarii. Ele isi desfasoara activitatea in colaborare cu celelalte compartimente ministeriale, in unitatile si institutiile de invatamant, pe baza unui regulament-cadru. Centrele functioneaza in Bucuresti, Cluj-Napoca, Iasi, Timisoara, Craiova, Sibiu, Constanta, Galati si Ploiesti, acesta din urma fiind cel mai nou. Fiecare centru regional are sediul in Inspectoratul Scolar Judetean. In cadrul ministerului, centrul dispune de un aparat propriu, numarul de posturi al centrelor regionale fiind incluse in cifra aprobata pentru inspectorate.
Conducerea fiecarui centru regional este asigurata de catre un inspector scolar sau cadru didactic (director) care colaboreaza cu Inspectoratul Scolar Judetean. Functionarea centrelor este asigurata de MEC, respectiv inspectoratele scolare. Achizitionarea de mijloace fixe si obiecte de inventar necesare functionarii acestora, precum si a centrelor regionale se poate realiza si prin sponsorizari, donatii si transferuri de bunuri, in conditiile legii, alaturi de fondurile alocate de minister.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane