Momentul pensionarii este un hop pe care unii il depasesc usor, altii nu. Mai ales daca nu ai o pensie indestulatoare, retragerea din viata activa este un fapt dificil. Nu poti merge nicaieri, chiar daca ai un abonament RATB gratuit. Poti merge doar in parc, dar si acolo te tenteaza sa-ti iei macar un suc sau o apa minerala. Si costa. Pentru astfel de persoane, unele fundatii din domeniul protectiei sociale au elaborat proiecte care au putut fi puse in practica doar cu ajutorul autoritatilor locale.
Un astfel de proiect devenit realitate este Complexul de ingrijiri comunitare pentru persoane varstnice – Centru de zi -Mihai Botez-, care a fost creat de Fundatia EquiLibre si Primaria Sectorului 3, prin Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC).
Noua provocare – atelierul de pictura pe sticla
-Ne-am gandit ca este bine sa-i ajutam pe varstnicii care, la un moment dat, se afla intr-o situatie aparent fara iesire. Pentru ei am semnat parteneriate cu fundatiile EquiLibre si Crucea Alb-Galbena. Voluntarii acestora ii ajuta pe batrani, iar noi platim contravaloarea acestor servicii-, ne-a precizat Florin Vasile, directorul executiv al DGASPC din Primaria Sectorului 3. Cei de la Crucea Alb-Galbena ofera batranilor ingrijiri medicale la domiciliu in valoare de 600.000 lei pe luna pentru fiecare persoana. Cu ajutorul Fundatiei EquiLibre a fost creat, de cateva luni, Centrul de zi -Mihai Botez-, unde 200 de pensionari (pana la sfarsitul anului, numarul acestora va ajunge la 500 de persoane), multi cu varste inaintate, beneficiaza, printre altele, de o masa calda la pranz. Ei mai au acces si la cele doua masini de spalat, la uscatorul de rufe, la televizor. Varstnicii stau la taclale, joaca sah, carti sau table. Mai nou, unii pensionari care au talent vor incepe cursuri de pictura pe sticla. Instructorul, Nicoleta Cojocaru, coordonator de proiect, ne-a spus ca cei care doresc vor putea face pictura religioasa pe sticla. -Avem deja schitele pe bucati de geam, iar batranii urmeaza sa le picteze. Vrem ca pana la Craciun sa putem organiza o expozitie cu vanzare, ca atelierul de pictura pe sticla sa poata functiona in continuare-.
Batranete, haine grele
La centru se vine cam cu doua ore mai devreme. Pentru ca femeile, de regula, isi expun toaletele elegante, iar barbatii mai stau de vorba si pun tara la cale. In momentul in care mancarea este gata, ei se duc sa-si ocupe locurile in sala de mese. Unii nu mananca la centru, isi iau mancarea acasa, pentru ca acolo mai au un suflet care trebuie hranit. Elena Lambru Bogdan are 85 de ani si ajunge cu greu la centru pentru ca merge si cu autobuzul, si cu tramvaiul. Ne-a spus ca are o pensie de doar 1,6 milioane de lei, dar de cand vine la masa economiseste in jur de un milion. Ii place sa vina zilnic la centru, dar deja nu mai poate. A facut cerere sa i se aduca mancarea acasa si i s-a aprobat. Bubulina are 81 de ani, pensia ei nu depaseste doua milioane, si a renuntat de mult la energia electrica. Nici televizor, nici frigider, nici masina de spalat. Are doar un radio. Pana si vara doarme imbracata pentru a nu murdari cearsafurile. Nu de alta, dar numai pe medicamente cheltuieste lunar un milion de lei. Iuliana Imparatu a fost educatoare si a implinit 80 de ani in luna iunie. De mai bine de 17 ani este vaduva si isi omoara timpul crosetand si impletind. Hainele pe care si le schimba zilnic sunt in mare parte facute de ea. Chiar si palariuta de pe cap si-a crosetat-o singura. Desi are o varsta inaintata, nu vrea sa i se aduca mancarea acasa, pentru ca, spune ea, mai face miscare, mai schimba o vorba. -Noi ii ascultam si incercam sa-i ajutam, cu ceea ce putem. Le acordam consiliere juridica atunci cand vor sa incheie contracte de vanzare-cumparare ca clauze de ingrijire. Speram ca la anul sa putem acorda ingrijire la mai multi batrani-, ne-a precizat Iuliana Constantinescu, coordonator al centrului din partea Fundatiei EquiLibre.