Centrul Judetean de Aparatura Medicala (CAJM) se afla acum in pragul falimentului, desi nu are nici un fel de datorii. Institutia nu mai are nici macar bani de salarii, motiv pentru care multi angajati au decis sa plece in alta parte. Salariatii sunt nemultumiti de faptul ca nu si-au mai primit lefurile de cateva luni bune. Acestia au incasat ultima chenzina in decembrie 2001, bani care au reprezentat de fapt avansul pe luna septembrie. CAJM are de recuperat de la spitale aproape 1,5 miliarde de lei pentru servisarea aparaturii, dar nu spera sa-i vada prea curand, fiindca spitalele nu au bani nici macar pentru propriile cheltuieli. Centrul ar putea sa dea spitalele in judecata pentru recuperarea datoriilor, dar procesele dureaza foarte mult si sunt extrem de costisitoare.
Nici Directia de Sanatate Publica nu poate ajuta cu nimic centrul. Singurul lucru pe care il poate face DSP este sa sensibilizeze unitatile spitalicesti in vederea achitarii datoriilor.
Centrul mai incaseaza bani si de la cabinetele private, insa aceste sume abia acopera cheltuielile cu utilitatile. -Suntem intr-o situatie foarte grea, deoarece nu mai avem bani, iar acum riscam sa ramanem si fara personal. Avem de recuperat de la spitale in jur de 1,5 miliarde de lei, dar nici acestea nu au bani cu ce sa ne plateasca. Acum asteptam ca spitalele sa semneze contractele cu Casa de Asigurari si poate ca vom primi o parte din datorii. O alta modalitate ar fi sa actionam in judecata spitalele, dar nici acest lucru nu ni-l putem permite. Procesele pot sa dureze doi-trei ani si sunt extrem de costisitoare. Pentru fiecare litigiu ar trebui sa depunem cate 300.000 de lei plus 10% din valoare, adica inca 150 milioane de lei, suma pe care nu o avem. Singurii bani pe care ii mai incasam sunt de la cabinetele private, insa acestia abia ne ajung pentru plata utilitatilor-, ne-a declarat Csaba Torok, director al CAJM.
Simona Suciu