Home Social Certificatul de nastere se elibereaza in maximum 30 de zile

Certificatul de nastere se elibereaza in maximum 30 de zile

DISTRIBUIŢI

Dispozitiile legii privind actele de stare civila au intrat in vigoare de azi, modificarile incluzand prevederi noi privind inregistrarea nou-nascutilor abandonati, precum si reducerea termenelor de solutionare a actelor de stare civila. Una din modificarile si completarile aduse Legii 119/1996 cu privire la actele de stare civila priveste inregistrarea nou-nascutilor abandonati in maternitati si a celor gasiti, fiind facuta astfel o corelare cu Legea 272/2004 privind protectia drepturilor copilului (in vigoare de la 1 ianuarie 2005), care contine si prevederi similare.

Sanctiuni aspre pentru nedeclararea copilului

Potrivit noii legi, persoana care a gasit copilul este obligata sa anunte politia in termen de 24 de ore. Nerespectarea termenului prevazut de lege pentru sesizarea politiei este sanctionata cu amenda. Obligatia de a face demersurile pentru inregistrarea nasterii unui copil gasit ori abandonat revine serviciului public de asistenta sociala in a carei raza administrativ-teritoriala a fost gasit acesta.

In situatia in care mama nu a fost gasita de politie, acest serviciu trebuie sa obtina si dispozitia primarului de stabilire a numelui si prenumelui copilului. In cazul copilului abandonat in maternitate, actul de nastere este emis la implinirea termenului de 30 de zile de la intocmirea procesului-verbal de constatare a parasirii minorului, daca in acest termen mama nu a fost identificata de politie. Daca mama a fost gasita, certificatul de nastere este emis pe baza procesului-verbal, a certificatului medical constatator al nasterii, a dispozitiei de plasament in regim de urgenta si a raspunsului politiei privind identitatea mamei.

Termen-limita de eliberare a actelor

O alta modificare adusa prin legea promulgata in sedinta de guvern de miercuri vizeaza reducerea de la 60 la 30 de zile a termenului de solutionare a cererilor de rectificare a actelor de stare civila. Consemnarea in registrele de stare civila romane a actelor de stare civila eliberate de autoritatile straine si care nu contin aceleasi rubrici se efectueaza in baza documentului original emis de autoritatile straine si a altor acte doveditoare a datelor care trebuie inscrise.

Rectificarea actelor de stare civila si a mentiunilor inscrise pe marginea acestora se face in temeiul dispozitiei primarului unitatii administrativ-teritoriale care are in pastrare actul de stare civila, din oficiu sau la cererea persoanei interesate. Cererea – depusa la serviciul de evidenta a populatiei si insotita de actele doveditoare – se solutioneaza in 30 de zile si se comunica solicitantului in 10 zile de la emitere.

Totodata, anularea, completarea sau modificarea actelor de stare civila si a mentiunilor inscrise in acestea pot fi facute numai prin hotarari judecatoresti definitive si irevocabile. Instanta trebuie sesizata de catre persoana interesata, de structurile de stare civila din cadrul serviciilor de evidenta a persoanelor ori de catre parchet, iar cererea este solutionata de judecatoria din zona de domiciliu.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.