Constructorii de clădiri noi vor fi obligați, de anul viitor, pentru a obține autorizația de construire, să realizeze și un studiu privind sistemele alternative de încălzire, iar certificatul energetic va fi impus atât la renovări majore, cât și în anunțul de vânzare sau închiriere a unei locuințe. Prin renovare majoră a clădirilor existente se va înțelege acea lucrare efectuată la anvelopa clădirii și/sau la sistemele tehnice ale acesteia, pentru care costurile depășesc 25% din valoarea de impozitare a clădirii, exclusiv valoarea terenului pe care este situată clădirea, relevă un proiect de ordonanță al Guvernului obținut de Mediafax.
În cazul renovării majore a clădirilor, proprietarii/administratorii acestora vor putea monta sisteme alternative de producere a energiei, în măsura în care prin proiect se stabilește că acest lucru este posibil din punct de vedere tehnic, funcțional și economic. Actul normativ stabilește că în vederea obținerii autorizației de construire pentru clădirile noi, pe lângă obligativitatea respectării cerințelor minime de performanță energetică, se va solicita, prin certificatul de urbanism emis de autoritățile locale, și întocmirea unui studiu privind posibilitatea utilizării unor sisteme alternative de eficiență ridicată.
Acestea pot fi sisteme descentralizate de alimentare cu energie bazate pe surse de energie regenerabilă, sisteme de încălzire sau de răcire centralizate sau de bloc, pompe de căldură sau cogenerare. Studiul va trebui să completeze documentația tehnică pentru autorizarea executării lucrărilor. Obligația realizării acestui studiu va fi impusă începând cu anul viitor.
Teodora Kim