Home Social Chimpex Constanta, devalizata de investitori -seriosi-

Chimpex Constanta, devalizata de investitori -seriosi-

DISTRIBUIŢI

AVAS a certificat devalizarea unei foste companii de stat cu active de sute de miliarde de lei. Functionarii care s-au ocupat de privatizare nu si-au luat nici o masura de precautie pentru a preveni o frauda de proportii la societatea comericala Chimpex din Constanta. Ei au semnat un contract dubios cu investitorii, iar acum se afla la un pas de a recunoaste ca s-au lasat pacaliti. AVAS a permis vanzarea activelor, -pasarea- actiunilor privatizate de la o firma la alta si transferarea banilor spre diferite firme aflate sub controlul anumitor afaceristi. Singurul lucru care se pare ca i-a interesat pe oficialii AVAS la semnarea contractului se pare ca a fost legat de salariile reprezentantilor institutiei in Consiliul de Administratie al Chimpex.

Povestea societatii comerciale Chimpex din Constanta a inceput in 1999, cand Rompac SA International SA din Bucuresti a cumparat 70% din actiunile care pana atunci fusesera detinute de stat. In momentul respectiv, FPS a impus cateva conditii care trebuiau sa fie indeplinite, dar reorganizarea institutiei in APAPS a schimbat planul.

Investitii nerealizate

Pentru a garanta investitii de peste 3,6 milioane de dolari, Rompac a gajat 35% din actiunile pe care le cumparase la Chimpex. In 2002, cand din cauza nerespectarii clauzelor contractuale ar fi existat posibilitatea ca noii patroni sa piarda controlul, ei au decis o majorare de capital.

Au fost astfel emise 400.400 de actiuni, cu o valoare nominala de 25.000 de lei si problemele au disparut. Practic, chiar daca reprezentantii statului ar fi executat gajul de pe cele 35% din actiunile cumparate de Rompac, aceasta din urma firma nu ar mai fi pierdut controlul asupra Chimpex. Oricum, in 2004, la cinci ani de la privatizare, din cele 3,6 milioane de dolari care trebuiau investite in Chimpex, societatea Rompac SA International SA facuse investitii de numai 400.000 de dolari.

Inginerii financiare permise de reprezentantii statului

Imediat dupa ce au intrat in posesia Chimpex, patronii de la Rompac au dorit sa scoata cat mai repede banii platiti pentru pachetul majoritar de actiuni. Ei au inceput repede sa vanda din active si prima actiune s-a concretizat prin instrainarea unui depozit de 14 hectare si tot atatea corpuri de cladire catre compania Dantis Metcom. Pretul de vanzare a fost de numai doua miliarde de lei, mult mai mic decat valoarea pe piata a activului.

Firma cumparatoare il avea ca actionar pe Dan Rusanu, la acea vreme presedinte al Exim Bank, despre care gurile rele sustin ca acorda credite patronilor de la Rompac.

In aceeasi perioada, Rompac si Chimpex au incheiat un contract de agentie prin care 10% din profitul firmei privatizate trecea in conturile celei care detinea pachetul majoritar de actiuni. Rompac SA International SA era actionar si la Comcereal Dambovita, asa ca a luat decizia sa asocieze aceasta firma cu noua achizite – Chimpex pentru a putea manevra mai simplu fondurile de la o companie la alta. Totodata, patronul acestui grup de firme, Dan Gritac, a gajat active ale firmei pe care o privatizase pentru a garanta obligatii ale altor companii detinute de el.

AVAS considera ca nimic nu este in neregula la Chimpex. -In contract nu sunt prevazute clauze care sa interzica cumparatorului vanzarea activelor societatii cumparate. Pana in prezent au fost respectate obligatiile asumate: problematica sociala, mentinerea obiectului de activitate, plata sumelor care se cuveneau reprezentantilor vanzatorului in AGA pe perioada pana la data privatizarii-, se arata intr-un comunicat al Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului. Actul cu pricina arata ca atata timp cat oficialii AVAS au primit salarii pentru AGA, nimic nu este in neregula la Chimpex.

Obligatii fentate

Cea mai clara nerespectare a contractului de privatizare se refera la obligatia de plata a datoriilor societatii in suma de peste 173 miliarde de lei. Banii trebuiau sa fie virati catre FPS, iar acest lucru nu s-a petrecut pana la finele lui 1999, care era data-limita pentru indeplinirea acestei obligatii. -In contract nu exista sanctiuni in sarcina cumparatorului pentru nerespectarea acestei clauze-, explica sec AVAS in acelasi comunicat.

Pentru a scapa insa de probleme, Rompac a renuntat la Chimpex, iar pachetul majoritar de actiuni a fost pasat spre Azomures. Aceasta firma, patronata de niste cetateni turci, s-a ales si cu obligatii de investitii de peste 3,6 milioane de dolari. AVAS a acceptat transferul, desi Azomures are in prezent datorii totale de peste 2.000 miliarde de lei.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.