Home Social Chioscurile din statii, ecuatia fara solutie

Chioscurile din statii, ecuatia fara solutie

DISTRIBUIŢI

Problema chioscurilor din statiile Regiei Autonome de Transport Bucuresti reprezinta inca o ecuatie fara iesire pentru municipalitate. -Inventate- pe vremea primarului Halaicu si -preluate- de administratia Lis, buticurile integrate in refugiile din statiile transportului urban de suprafata nu mai intereseaza pe nimeni. Toti cei pe ai caror umeri ar trebui sa se sprijine administrarea lor se zbat sa scape de acest -balast-. In acest timp, Administratia Strazilor pierde bani seriosi. S-a vorbit despre daramarea tuturor chioscurilor si licitarea unora standard, dar totul a ramas, deocamdata, doar o vorba.

Contractele nu mai sunt valabile de mult timp

La ora actuala, din evidentele Primariei, cele peste 300 de astfel de refugii cu chiosc par sa fie sistematic omise. Peste 90% dintre ele nu mai au de cativa ani buni contracte valabile, fapt care nu perturba insa cu nimic activitatea ilegala in care ele isi desfasoara activitatea. Restul de 10%, care functioneaza oarecum in limita legii, sunt detinute de revolutionari…

Atat Administratia Strazilor, Primaria Capitalei, cat si Regia Autonoma de Transport Bucuresti, dupa ce si-au pasat reciproc responsabilitatea, nu par interesate de soarta acestor asa-zise refugii -comerciale-. In aceste puncte nu se mai comercializeaza bilete RATB, cum s-a prevazut expres in contractul initial, din lipsa de incredere. Pe patronii acestor afaceri conducerea RATB nu se mai poate baza, intrucat au fost nenumarate cazuri in care ei au incasat banii pe biletele oferite si pur si simplu s-au facut ca ploua. In prezent, chioscurile care mai comercializeaza bilete de calatorie pot fi numarate pe degete. Astfel, scopul initial s-a pierdut in neant.

Bani pierduti in arhitectura degradari

Refugiile cu chiosc se afla, in marea lor majoritate, intr-o stare avansata de degradare. Actualii proprietari nu mai au interesul sa investeasca intr-o oarecare refacere a lor, atat timp cat nu au o garantie a contractului. Situatia, scapata din maini de administratia publica, a devenit un adevarat cerc vicios. Atat timp cat licitatia, foarte des trambitata, intarzie nepermis de mult, iar proprietarii isi fac de cap pe -ultima suta de metri-, Administratia Strazilor, cea care trebuia sa colecteze banii din chirii, si-a pierdut interesul si incearca sa paseze -afacerea- cui s-o nimeri. Deocamdata, discutiile purtate pe aceasta tema dau drept posibili administratori ai acestor spatii ba Primaria Capitalei, ba primariile de sector…

Nici preturile cerute pentru aceste spatii nu sunt conforme cu realitatea, caci pentru cateva sute de mii lunar actualii beneficiari ai acestor buticuri fac afaceri in puncte cu trafic major.

Licitatia, Fata Morgana

Viceprimarul general al Capitalei, Ioan Enciu, a semnalat in repetate randuri iminenta organizarii unei licitatii. Vandute sau inchiriate, spatiile comerciale din statiile RATB ar putea aduce bani frumosi municipalitatii. Nici ideea unor chioscuri identice ca dimensiuni si arhitectura pe intreg teritoriul Capitalei nu pare sa ii stimuleze pe cei responsabili. La toate acestea ar mai trebui adaugat si faptul ca o prezentare civilizata a constructiilor ar atrage si o publicitate out-door pe masura.

Surse din cadrul Administratiei Strazilor afirma ca solutionarea preoblemei chioscurilor din statii este scoasa sistematic de pe ordinea de zi a sedintelor CGMB.

Pana cand mai-marii Capitalei vor catadicsi sa rezolve aceasta adevarata problema, actualii administratori se plimba prin tribunale, pentru procesele pe care au fost nevoiti sa le intenteze beneficiarilor de spatii. Iar cetatenilor urbei nu le ramane decat sa astepte autobuzul in ambianta improvizatiilor ruginite si sa -incurajeze- un comert cu adevarat… necivilizat.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.