Chiriașii ANL vor să fie scutiți de plata chiriilor pentru apartamentele pe care le ocupă, iar banii respectivi să fie transformați în rate pentru cumpărarea locuințelor. Peste o mie de chiriași ANL s-au constituit într-o asociație în Transilvania și au mers cu propunerea și la Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului. Chiriașii locuințelor de stat, care plătesc pentru un apartament mai puțin de 350 de lei pe lună, spun că dacă nu vor găsi înțelegere la actualul Guvern, vor apela și la Opoziție, ca să-și poată achiziționa apartamentele de la stat.
Chiriașii ANL propun ca fiecare familie care locuiește într-un apartament al Agenției Naționale pentru Locuințe să plătească o rată de o sută de euro pe lună. Să nu se mai plătească chirii, cum se întâmplă în prezent, ci banii să fie livrați în contul MDRT. Peste o mie de chiriași ANL din trei județe din Transilvania s-au înscris, până în prezent, într-o asociație care a propus Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului cumpărarea în rate a apartamentelor ANL. Asta după ce chiriașii ANL au calculat că nu își pot permite să ia credite de la bănci.
Chiriașii: Să ne ajutăm pe noi înșine în primul rând
„Împreună cu câțiva vecini am decis să constituim această asociație ca să ne ajutăm pe noi înșine, în primul rând. ?ê?£i noi locuim în blocuri ANL și am văzut că nu avem nicio șansă să le cumpărăm cu banii jos. Ca să cumperi un apartament cu banii jos, luând credit de la bancă, trebuie să ai un salariu mediu net de 3.000 de lei fiindcă, în prezent, băncile nu acceptă o rată mai mare de 40 la sută din salariu. Cred că nici cinci la sută din locatarii acestor blocuri nu au salarii de 3.000 de lei și nu vor avea șansa să-și cumpere aceste apartamente“, a declarat președintele Asociației Locatarilor din Blocurile ANL pentru Tineri din România (ASLBTR), Dan Cornel Nistor.
Nistor: Ministrul Dezvoltării și-a notat propunerea
Potrivit lui Nistor, reprezentanții ASLBTR au fost deja la Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului și au discutat cu ministrul Cristian Petrescu, dar nu au primit deocamdată un răspuns.
„Domnul ministru ne-a ascultat și și-a notat propunerea noastră. Ea sună astfel: fiecare familie care locuiește într-un apartament ANL să plătească o rată de o sută de euro pe lună. Să nu se mai plătească chirii, cum se întâmplă în prezent, ci banii să fie livrați în contul MDRT. Primăriile sunt doar administratorii acestor clădiri, proprietarul de drept este MDRT“, a spus el.
Nistor a declarat că în țară sunt 38.000 de locuințe ANL, iar, dacă fiecare chiriaș ar da o sută de euro lunar, s-ar aduna 3,8 milioane de euro, bani cu care MDRT ar putea face alte blocuri ANL. El a explicat că, la Mediaș, de exemplu, chiriașii ANL plătesc pentru apartamente între 240 și 350 de lei chirie lunară, iar oamenii sunt dispuși să mai facă un efort ca să știe că, peste 20-30 de ani, apartamentul le va aparține.
Chiriașii ANL propun lege pentru mita electorală
Chiriașii mizează pe sensibilizarea aleșilor în an electoral și amintesc că în toată țara, sunt în jur de 100.000 de chiriași ANL.
„Acum așteptăm răspunsul oficial. În caz că nu vom găsi înțelegere la actuala guvernare, vom apela la liderii opoziției fiindcă este un subiect bun de campanie pentru orice politician să ajute tinerele familii din România să-și cumpere locuință. În cazul în care nu reușim nici acest demers, vom aduna semnături din toată țara, peste o sută de mii, și vom putea iniția singuri un proiect de lege. Aș vrea să văd care parlamentar va vota împotrivă“, a conchis șeful Asociației Locatarilor din Blocurile ANL.
Mihaela Iamandei