Chirugia viitorului inseamna operatii laparoscopice, roboti si telemedicina. Gratie specialistilor de la NASA, toate acestea sunt, de ieri, la indemana medicilor Institutului Fundeni din Bucuresti. Chiar daca, deocamdata, dotarea este incompleta, se estimeaza ca in scurt timp posibilitatile de abordare terapeutica sa fie complexe si performante.
Asistenta medicala pentru marinari
Marinarii romani aflati in largul marii sau locuitorii din zone izolate (in special din Delta Dunarii) vor putea primi asistenta medicala calificata pentru cazurile de urgenta, printr-un program de parteneriat intre NASA si Agentia Spatiala Romana – Componenta Telemedicina, respectiv intre universitatea din statul american Virginia si Institutul Clinic Fundeni.
-Un sistem similar functioneaza in Statele Unite ale Americii si este folosit in cazul soldatilor care s-au ratacit prin desert-, a declarat medicul Irinel Popescu, directorul stiintific al Institutului Clinic Fundeni.
Utilizarea acestor tehnici de varf reprezinta -tehnica viitorului-, sistemul avand trei componente: laparoscopica, chirurgie robotica si telemedicina. Institutul Clinic Fundeni ar mai avea nevoie – pentru ca lantul sa fie complet – de robot, medicii estimand ca acest aparat ar putea fi achizitionat pana la sfarsitul anului. Pana atunci insa, medicii romani si americani vor efectua impreuna, cu ajutorul telemedicinei, operatii complicate, care ar putea ridica unele probleme in efectuarea lor prin tehnicile clasice. **Intentionam ca, in cel mult o luna, sa putem efectua prima operatie cu ajutorul doctorilor americani-, a mai spus Irinel Popescu.
Deocamdata, robotul nu face nimic singur, el fiind permanent coordonat de medici. -Robotii nu stiu sa opereze singuri si nici sa interpreteze o tomografie. Avantajul utilizarii lor consta, acum, in precizia cu care efectueaza comanda data, respectiv opereaza laparoscopic o tumora, fiind evitat tremurul mainii chirurgului-, a explicat medicul Irinel Popescu.
Profesorul doctor Ronald Merrel, seful Departamentului de Chirurgie de la Universitatea din Virginia si presedinte al MEDITAC, prezent la Institutul Clinic Fundeni, a apreciat ca medicina romaneasca este, in anumite sectoare, -in stadii foarte avansate, tehnicile utilizate fiind comparabile cu cele din Occident. Programul de telemedicina va fi pus in aplicare in urmatoarele luni, iar operatiile care vor fi efectuate in comun se doresc a fi unele de mare complexitate.
Un acord similar in domeniul telemedicinei a fost semnat, cu o zi in urma, de specialisti americani si de medici de la Spitalul Judetean Constanta.
Romanii pot fi operati de orice chirurg din lume
-Scopul medicilor romani este sa se insereze intr-un circuit international care sa le permita accesul la informatiile si la tehnicile de varf. Programul de telemedicina este finantat de NASA si a fost folosit cu succes nu numai in interventii chirurgicale, dar si pentru monitorizarea soldatilor pierduti in jungla. Soldatii monitorizati prin mijloace de transmisie la distanta au putut fi investigati si tratati prin intermediul tehnicii robotice, de la distanta, din unitatea medicala de baza-, a mai spus Popescu. In Romania, pana acum, au fost incluse in sistemul mentionat Institutul Fundeni si cateva centre universitare mari.
Medicina robotizata va fi folosita, pentru inceput, in evaluarea rezidentilor. **Robotul va spune ce a facut bine rezidentul, unde a gresit si cate puncte a obtinut in urma activitatii medicale-, a mai spus Irinel Popescu.
O data pus la punct sistemul, romanii cu bani vor putea solicita sa fie operati de oricare specialist din lume. -De fapt, ei vor fi operati de un robot care se afla intr-un spital din Romania si care este comandat de medicul ales de pacient-, a explicat Popescu.
Chiar daca telemedicina are numeroase avantaje, ea trebuie folosita numai in slujba pacientului, nu de dragul utilizarii tehnicilor de varf. Aceasta a fost una dintre concluziile Congresului National al Asociatiei Romane pentru Chirugie Endoscopica si alte tehnici interventionale – prima manifestare stiintifica din tara transmisa integral pe Internet, desfasurata saptamana trecuta.