Home Social Cine minte? MS contrazice Spitalul de Arși: există protocoale pentru marii arși

Cine minte? MS contrazice Spitalul de Arși: există protocoale pentru marii arși

DISTRIBUIŢI

Astăzi la Spitalul de Arși, dr. Adrian Stănculea și dr. Cristian Niţescu au susținut o conferință de presă în care au explicat că România nu are un protocoale pentru marii arşi, ceea ce înseamnă că fiecare spital îi tratează pe pacienți cum consideră de cuviinţă, că protocoalele nu salvează pacientul, ci mai degrabă medicul, că există niște ghiduri, protocolul adaptându-se la fiecare bolnav în parte, că protocoalele depanează situațiile de urgență, ele nu vor salva bolnavul, ci evită morțile accidentale.  Vezi LIVETEXT de la conferința de presă AICI.

Ministerul Sănătății a emis ulterior un comunicat care contrazice toate declarațiile celor doi medici. Adică nu numai că aveau protocoale dar acestea s-au și retransmis spitalelor după incendiul de la Colectiv:

„Spitalele din Romania utilizeaza ghiduri nationale si internationale precum si protocoale specifice de tratament in cazul marilor arsi.  Dupa incendiul din data de 30 octombrie, Ministerul Sanatatii a transmis din nou catre unitatile sanitare care au preluat in ingrijire ranitii de la Colectiv aceste protocoale.

Infectiile instraspitalicesti reprezinta , pe plan international, una ditre complicatiile cele mai frecvente ale pacientilor cu arsuri majore. Conform studiilor de specialitatea in acest domeniu, 75% dintre decesele pacientilor cu arsuri sunt asociate cu complicatii infectioase si/ sau leziuni pulmonare.

Infectiile reprezinta doar unul din multipli factori determinant ai prognosticului  in cazul pacientului cu arsuri.

Principalul factor care a determinat decesul pacientilor raniti in incendiul din 30 octombrie este reprezentat de leziunile pulmonare grave.

Pentru tratamentul adecvat al infectiilor nosocomiale, spitalele au avut la dispozitie mediactia si mijolacele terapeutice necesare. Acestea au fost asigurate prin  programul destinat pacientului critic. Daca pentru anul 2015, acest program avea prevazut un buget de peste 200 milioane lei, dupa accident acesta a fost suplimentat cu 23,6 milioane de lei, la nivelul solicitarilor transmise de spitalele care au preluat victimele.

La solicitarea Ministerului Sanatatii, Institutul National de Boli Infectioase Matei Bals a oferit consultanta de specialitate  tuturor spitalelor prin medici specialisti si au  efectuat  analize microbiologice.

Institutul National de Sanatate Publica  realizeaza in prezent o analiza  a infectiilor la pacientii cu arsuri, urmand sa prezinte un raport complet si un plan de masuri concrete

Directia de Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti  a  recoltat probe care atesta incarcatura microbiana aeriana si probe care sa arate incarcatura bacteriana de pe suprafetele din incinta spitalelor . Rezultatele acestor teste vor fi finalizate in cursul saptamanii viitoare.

 “ Astazi, principala  preocupare a echipei de la Ministerul Sanatatii  o reprezinta recuperarea medicala a ranitilor care se afla in acest moment in spitalele din tara si din strainatate. Refacerea  va fi de  lunga durata si presupune recuperare medicala, dar si  support psihologic care sa duca la reintegrarea sociala a acestor tineri”, a declarat Patriciu Achimas-Cadariu, ministrul Sanatatii.”

Cine minte? Cine face comunicatele? De ce nu schimbă Achimaș secretarii de stat?

 

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.