Home Social Cine vrea lux in spital… plateste

Cine vrea lux in spital… plateste

DISTRIBUIŢI

Analize de laborator, ecografii, radiografii, EKG, EEG, tomografii, RMN, scintigrafii, sunt doar câteva dintre serviciile medicale incluse în pachetul de bază de care vor beneficia persoanele care plătesc lunar contribuţia la fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate. Nici neasiguraţii nu sunt săriţi din schemă, pentru aceştia medicul de familie va putea acorda servicii medicale în situaţii de urgenţă şi pentru depistarea de boli cu potential endemo-epidemic.

Reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) au anunţat serviciile medicale de care vor putea beneficia în anul 2007 persoanele asigurate, dar şi cei care nu achită lunar contribuţia la fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate. Astfel, potrivit legii privind reforma în domeniu sănătăţii, în cadrul serviciilor de medicină primară, asiguraţii vor putea beneficia de pachetul de bază care cuprinde asistenţă medicală efectuată de medicul de familie. Acesta poate oferi servicii medicale profilactice şi curative, sau pentru situaţii de urgenţă, dar are în competenţă şi eliberarea de acte medicale. Tot de la medicul de familie se pot obţine reţetele pentru medicamentele compensate şi gratuite, dar şi trimiteri pentru consultaţii amănunţite la medicul specialist sau pentru internare în spital.

Servicii medicale de înaltă performanţă pentru asiguraţi

Pe baza biletului de trimitere emis de medicul de familie, persoanele asigurate se pot prezenta în unităţile de ambulatoriu pentru a beneficia de serviciile medicale de specialitate cuprinse în pachetul de bază. Calitatea de asigurat va permite persoanelor în cazul cărora s-au epuizat toate posibilităţile de depistare a unor afecţiuni, să beneficieze de servicii medicale de înaltă performanţă. Printre acestea se pot enumera: tomografia computerizată (CT), investigaţii prin rezonanţă magnetică (RMN) sau scintigrafii. Totodată, în cadrul pachetului de bază, asiguraţilor li se oferă şi servicii spitaliceşti pentru afecţiunile care necesită internare. Cazurile mai uşoare vor putea fi tratate în regim de spitalizare de zi. Internarea se face pe bază de trimitere de la medicul de familie sau de la cel de specialitate, însă pentru urgenţele medico-chirurgicale nu este necesar documentul în cauză. Analizele medicale de laborator, indicate de medicul de familie sau de specialist vor putea fi efectuate în ambulatoriu, fără contribuţie personală din partea asiguratului. Din categoria investigaţiilor paraclinice cuprinse în pachetul de bază sunt incluse ecografiile, radiografiile, electrocardiograma (EKG) sau tomografiile. În ce priveşte femeile gravide, copii în vârstă de până la 18 ani sau persoanele asigurate facultativ, investigaţiile paraclinice în ambulatoriul vor putea fi efectuate fără co-plată.

Serviciile stomatologice, superficiale

Cum în toate statele europene, majoritatea serviciilor de medicină dentară sunt realizate în cadru privat, nici la noi situaţia nu este cu mult diferită. Serviciile medicale preventive şi tratamentele de medicină dentară incluse în pachetul de bază vor putea fi decontate de casele de asigurări în proporţie de 40%, 60% şi 100%, în funcţie de tipul acestora. Copii cu vârste de până la 18 ani vor putea beneficia de servicii medicale de pedodonţie şi ortodonţie, precum şi de alte tratamente stomatologice, decontate integral. În cazurile de urgenţă, serviciile de medicină dentară incluse în pachetul minimal se vor acorda oricărei persoane indiferent dacă are sau nu calitatea de asigurat, şi fără nicio contribuţie financiară din partea acesteia.

Operaţiile estetice, doar contra-cost

În ce priveşte serviciile medicale care nu sunt acoperite de asigurarea de sănătate, acestea vor trebui plătite de asigurat sau de unităţile care le solicită. Astfel, potrivit reprezentanţilor CNAS, asiguraţii nu vor putea beneficia de unele servicii medicale de înaltă performanţă, de servicii hoteliere cu grad înalt de confort sau de decontarea unor materiale necesare corectării văzului sau auzului, precum baterii pentru aparatele auditive sau ochelari de vedere.

Totodată, costurile pentru corecţiile estetice, fertilizarea în vitro sau pentru transplantul de organe şi ţesuturi, cu excepţia cazurilor prevăzute în Programul Naţional, aprobat de Agenţia Naţională de Transplant şi CNAS, vor trebui suportate din buzunarul persoanelor care solicită astfel de servicii medicale.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.