Inainte de 1989, RomaniaFilm reprezenta una dintre institutiile blazon ale acestei tari. Infiintata la inceputul anilor *50, o data cu nationalizarea cinematografiei, ca o companie de stat investita cu un rol important in domeniul finantarii productiei de filme autohtone artistice, documentare si de desen animat, dar si in domeniul distributiei de filme romanesti si de import, RomaniaFilm a fost confruntata, dupa *89, cu realitatile economiei de piata si cu concurenta straina. Ca atare, institutia a ajuns incet-incet o umbra. In speranta de a gasi resurse financiare, conducerea regiei a incercat -marea cu degetul- si a demarat o serie de afaceri cu diverse societati private. Insa in loc sa ajute, aceste afaceri au bagat -boala- in -oasele- cinematografiei autohtone. Un exemplu elocvent il reprezinta -o afacere- incheiata in 1997 de conducerea RomaniaFilm – filiala Bucuresti, din care (cel putin pana acum!) aceasta institutie a iesit sifonata.
Cinematografe -inchiriate- la pret de garsoniera
Conform contractelor de asociere in participatiune 88 si 89, datate 23.09.1997, intre Newelan Trade SRL si RADEF RomaniaFilm – filiala Bucuresti (reprezentata de directorul general ing. Ion Moraru), sereleul mentionat a devenit -administratorul-, pentru 20 de ani, a doua dintre cinematografele bucurestene, Feroviar si Capitol. Primul mare semn de intrebare in aceasta asociere a fost acela al alegerii Newelan Trade SRL (n.r. – firma privata avand la finele lui 2001 o situatie financiara delicata: active circulante – doar 114,5 mil. lei, disponibilitati banesti – 38,8 mil. lei, capitaluri proprii negative – 4,24 mil. lei, datorii totale – 964,19 mil. lei, pierdere neta – 2,09 mil. lei), fara nici o licitatie. Insa vizavi de aceasta asociere, care pana acum nu s-a concretizat in modernizarea cinematografelor respective, exista si alte -necazuri-: clauzele acestora. Asa se face ca desi a urmarit maximizarea profitului prin asocierea cu Newelan Trade SRL, din aceasta afacere RomaniaFilm s-a ales in primii doi ani de derulare a contractului cu o participatiune lunara de… 150 USD/luna, iar in prezent – cu procese.
Investitii recunoscute la foc automat
Motivand ca imobilele cinematografelor respective se aflau intr-o stare jalnica (de fapt, imobilul Feroviar nu mai exista, deci contractul in acest caz nu avea de ce sa fie incheiat decat daca s-ar fi dorit terenul pe care a existat imobilul), contractele stipuleaza ca -in cazul expertizarii tehnice de catre un organism neutru (sau prin intelegerea scrisa a partilor), reiese ca anumite parti (ansamble, anexe, etc.) sunt improprii desfasurarii activitatilor, Newelan Trade SRL poate demola si/sau demonta si/sau reconstrui si/sau remonta acele parti (n.r. – in conditiile in care Capitol are un imobil inclus in patrimoniul cultural), urmand ca valoarea lucrarilor definitiv executate sa fie automat recunoscuta de catre RomaniaFilm, ca valoare de investitie si scazuta esalonat prin amortismente (calculate in USD pentru a se evita inflatia), pana la recuperarea integrala a investitiei-. Cu alte cuvinte, orice investitie efectuata de SRL este -automat recunoscuta de catre RomaniaFilm-, chiar si -prin intelegerea scrisa a partilor-, in conditiile in care evidenta financiar-contabila a asocierii se tine de Newelan Trade SRL.
Cinematografele, garantii pentru credite potentiale obtinute de firme private
Mai mult, contractele au stabilit ca -in caz de nevoie, RomaniaFilm poate aproba expres ca Newelan Trade SRL poate apela la credite bancare de completare, fie garantate de Newelan Trade SRL prin ipotecarea patrimoniului propiu, fie prin ipotecarea spatiilor care fac obiectul prezentului contract-, cu obligatia pentru Newelan Trade SRL -sa nu solicite un credit mai mare de 50% din valoarea investitiei pentru punerea in functiune a spatiilor-. Constienti insa ca participatia de 150 USD/cinematograf era infima, pentru a nu bate la ochi, RomaniaFilm a prevazut ca aceasta va creste in urmatorii trei ani dupa primii doi scursi de la semnarea contractelor la minimum 1.000 USD, iar din al cincilea an – la 3.000 USD/luna. Surprinzator insa, in 2000, beneficiind de clementa RomaniaFilm, Newelan Trade SRL in loc sa achite lunar 1.000 USD, platea doar 250.
RomaniaFilm a -uitat- ce-i rezilierea
Contractele prevedeau ca in cazul in care Newelan Trade SRL nu achita participatia doua luni consecutiv, RomaniaFilm va sigila cinematografele pana la indeplinirea obligatiilor de plata de catre SRL, iar daca restanta la plata depasea trei luni, contractele trebuiau reziliate. Insa rezilierea a fost -uitata-. Astfel, desi la finele lunii martie a.c. Newelan Trade SRL nu-si achitase participatia de trei luni, RomaniaFilm nu a reziliat contractul si n-a initiat actiuni pentru recuperarea debitului. Doar la inceputul lui august a.c. RomaniaFilm a apelat la justitie, moment in care SRL-ul reprezentat de Eduard Ursescu (implicat si in vanzarea cu documente -aranjate- a unui imobil) acumulase catre RomaniaFilm un debit de 36.150 USD.
Vladimir Gaitan, bagat la inaintare
Directorul RomaniaFilm – filiala Bucuresti, Ion Moraru, recunoaste ca cele doua contracte au fost defavorabile institutiei sale. Insa sustine ca a fost obligat sa semneze asocierea cu Newelan SRL de catre ex-directorul RomaniaFilm, actorul Vladimir Gaitan. In privinta nerezilierii contractelor pentru neplata, mai multe luni la rand, a participatiei de catre Newelan Trade SRL, Ion Moraru – in loc sa raspunda la intrebare si sa apere interesele financiare ale institutiei pe care o manageriaza – s-a transformat subit in aparatorul debitorului: -E greu sa plateasca 3.000 de dolari pe luna daca nu a avut activitate-. Mai mult, desi RomaniaFilm e in proces cu Newelan Trade SRL si, in mod normal, daca va castiga ar trebui sa rezilieze contractele, Ion Moraru a afirmat la un moment dat: -Cand vor incepe lucrarile, vor incepe sa plateasca-. Cu alte cuvinte, nici RomaniaFilm si nici Newelan Trade SRL nu au de gand sa renunte la cele doua contracte. Ca doar e pacat ca SRL-ul care a primit in *97 drept de preemptiune fata de terti – in cazul in care se vor scoate la vanzare spatiile celor doua cinematografe pentru care a platit o -chirie- lunara cat pentru o garsoniera – sa piarda un imobil precum cel al Capitolului.