Aproximativ 60% din elevii Capitalei sunt agresati vizic sau verbal atat la scoala, cat si in familie, reiese dintr-un raport de cercetare privind violenta in scoli, realizat in luna ianuarie de Serviciul Analiza si Prevenirea Criminalitatii din cadrul Directiei Generale de Politie. Pentru a combate acest fenomen, Inspectoratul Scolar Bucuresti, Politia Capitalei si Organizatia -Salvati Copiii- au lansat ieri proiectul-pilot pentru prevenirea violentei in mediul scolar si prescolar, -NU DA!-.
In mediul scolar, violenta se manifesta mai ales intre elevi, iar cele mai frecvente forme de manifestare sunt agresiunile verbale. Acestea se regasesc atat intre copii, cat si intre elevi si cadrele didactice, lucru care a reiesit atat din cercetarea realizata in ianuarie de Politia Capitalei in scolile bucurestene, cat si dintr-un studiu mai amplu privind violenta in scoli, facut de Inspectoratul Scolar in intervalul decembrie 2005-ianuarie 2006.
Violenta se manifesta mai mult la clasele mici
Specialistii sustin ca, in mod neasteptat, actele de violenta sunt intalnite mai degraba la elevii din clasele mici, decat la cei din anii terminali. Cele mai multe violente verbale si comportamentale se inregistreaza in primul an de liceu, mai ales in primul trimestru de scoala, -elevii de clasa a IX-a fiind o explozie de conduita necontrolata-, se arata in raportul intocmit de Serviciul Analiza s Prevenirea Criminalitatii.
In schimb, cadrele didactice au ridicat problema celor din ciclul gimnazial si chiar primar, explicand ca -cei mici au probleme de comunicare: alearga, se imping in pauze, nu comunica verbal unul cu celalalt-. Din punctul lor de vedere, -agresiunea verbala este maxima chiar incepand cu clasa I-, mai ales ca sunt cazuri in care elevi de scoala gimnaziala, dar si primara -vin beti la ore ori s-au apucat deja de fumat-.
Agresiunile fizice dintre elevi, chiar daca incep de la forme usoare, pot ajunge la batai extrem de violente sau chiar la abuzuri sexuale.
-Prost- – cel mai utilizat apelativ pe care il folosesc profesorii
Cea mai frecventa, dar si cea mai usoara metoda de umilire a elevilor o reprezinta utilizarea apelativului -prost-. La fel de des intalnite sunt si amenintarile si intimidarile care, potrivit psihologilor, nu au niciodata efectul scontat. Politia a descoperit insa si modalitati de umilire mult mai grave. O invatatoare din Bucuresti si-a pedepsit elevul de clasa a doua scriindu-i pe frunte, cu markerul, -prost- si trimitandu-l apoi acasa cu mijloacele de transport in comun. In alte doua unitati de invatamant, cadrele didactice obisnuiau sa-i mazgaleasca cu pixul pe fata pe cei care nu stiau lectia sau sa le scrie cu creta pe spate un -P-, care se traducea pentru toata lumea prin -prost-.
Tutilescu sustine ca nu putem vorbi de un fenomen
Marian Tutilescu, director general al Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti, a declarat ca deocamdata nu putem vorbi de un fenomen care a luat amploare, ci de faptul ca -au existat aspecte izolate care au un impact foarte puternic-.
Potrivit datelor oferite de Institutul pentru Cercetarea si Prevenirea Criminalitatii, in 2005 au fost semnalate in total 379 de cazuri de abuz asupra copilului. Dintre acestea, 239 au fost cazuri de vatamare corporala, patru cazuri de lovituri cauzatoare de moarte, 18, de rele tratamente aplicate minorului, 33 de cazuri de tentativa de omor si 31 de omoruri.