Circulația rutieră pe principalele artere din București a fost mult îngreunată ieri din cauza stratului de zăpadă lăsat în voie atât pe carosabil, cât și pe trotuare, spre disperarea șoferilor și a pietonilor. Sătui să se mai enerveze în trafic, mulți și-au lăsat mașinile și au luat metroul, trenurile subterane fiind umplute până la refuz ieri dimineață și în cursul serii. Tot ieri, RATB a trebuit să facă artificii și să scurteze traseele mai multor autobuze, ocolind șoselele blocate de zăpadă. Firmele de deszăpezire au fost luate la bani mărunți de la prima oră de primarul general Sorin Oprescu, care le-a cerut să ia măsuri mai ales celor din sectoarele 1 și 5, unde sunt cele mai mari probleme cu zăpada și gheața. „Suflați în podurile de gheață să se topească!“, le-a spus ironic Oprescu responsabililor cu deszăpezirea, amenințându-i cu amenzi mari, dacă nu eliberează șoselele, stațiile RATB și trotuarele. Asta după mai multe zile în care zăpada a continuat să cadă, dar nu a fost îndepărtată decât pe alocuri și superficial. Câteva ore mai târziu, primarul Andrei Chiliman a decis amendarea cu 20.000 de lei a firmei de salubritate Romprest „pentru slaba prestație din sectorul 1 din ultimele 48 de ore“, perioadă pentru care societatea nu va fi plătită.
Primarul sectorului 1: Firma Romprest, amendată
„Am decis sancționarea firmei de salubritate care asigură serviciul de deszăpezire pe raza Sectorului 1 pentru slaba prestație și lipsa de eficiență din ultimele 48 de ore. Refuz să țin cont că la primul val de viscol s-a acționat corespunzător pe marile artere pentru că acest aspect ține de respectarea obligațiilor pe care societatea le are față de cetățenii Sectorului 1. Consider că nimeni nu are voie să-și bată joc de banii cetățenilor Sectorului 1. Cine nu-și face treaba trebuie sancționat“, a spus primarul Andrei Chiliman, într-un comunicat de presă al Primăriei Sectorului 1.
Edilul a mai dispus ca prestația firmei de salubritate din ultimele 48 de ore să nu fie plătită de către Primăria Sectorului 1. Amenda este de 20.000 de lei, dar suma nu este mare pentru că firmele de salubritate primesc pe zi 250.000 de euro pentru deszăpezire.
RATB: Autobuzele de pe șase linii au trasee scurtate din cauza zăpezii
Numărul liniilor RATB afectate din cauza carosabilului impracticabil a ajuns la șase, autobuzele de pe alte trei linii, 223, 304 și 125 fiind nevoite să circule pe trasee modificate, întrucât nu pot ajunge la terminal, a anunțat, ieri, purtătorul de cuvânt al regiei, Brândușa Raeceanu.
Purtătorul de cuvânt al RATB a precizat că autobuzele de pe linia 223 întorc la Pod Vitan, neputând ajunge până la Cartierul Confort City, cele de pe linia 304 întorc la Pasajul Otopeni pentru că nu mai pot ajunge la terminal Laromet, iar linia 125 se încheie în intersecția străzii Iriceanu cu ?ê?£oseaua Olteniței.
Rămân modificate și traseele liniilor 106, 312 și 421, cea din urmă fiind scurtată și mai mult, respectiv până la Liceul Auto.
Numărul traseelor modificate ar putea să crească azi dacă nu se iau măsuri, mai ales că meteorologii au emis avertizare de Cod portocaliu de ninsori și viscol pentru București.
Circulația spre Otopeni și pe centura Capitalei, îngreunată de zăpadă
?ê?£oferii care au avut nevoie să meargă spre Aeroportul Internațional Otopeni sau pe Centura Capitalei au întâmpinat ieri mari probleme din cauza zăpezii de pe șosea. Nervii au fost întinși de traficul blocat între Otopeni și Aeroport, de zăpada spulberată pe DN1 de vântul puternic. În același timp, Infotrafic a anunțat că circulația pe Centura Capitalei între Otopeni și Tunari a fost interzis mașinilor pe termen nelimitat, din cauza viscolului. ?ê?£oseaua de Centură a mai fost blocată la căderea primei ninsori mai puternice. Singura mașină de transport în comun, 304, nu mai circulă pe șoseaua de Centură de la Otopeni spre Bucureștii Noi, având traseul modificat din cauza zăpezii.
Oprescu: Suflați în podurile de gheață ca să se topească!
Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a arătat luni dimineață, la comandamentul de iarnă, că cele mai mari probleme în trafic au fost semnalate în sectoarele 1 și 5. Oprescu le-a cerut operatorilor din sectoarele 1 și 5 să intensifice tratamentele cu antiderapant, să îndepărteze podurile de gheață formate și să lărgească pe cât posibil arterele principale de circulație. Inspectorii Corpului de Control vor verifica îndeplinirea dispozițiilor, în cazul nerespectării acestora urmând să fie aplicate amenzi. Oprescu a cerut intervenții în special pentru curățarea trotuarelor, a stațiilor și refugiilor RATB, în zona gurilor de metrou și la intrările în unitățile de învățământ.
Cod galben de ger pentru toată țara
Meteorologii au prelungit avertizarea de cod portocaliu de ninsori și viscol pentru opt județe din sud-estul țării până azi, când va intra în vigoare avertizarea cod galben de ger în toată țara, până duminică dimineață. În această perioadă, temperaturile vor coborî, în cursul nopții, până la -25 de grade.
Mihaela Iamandei