Circulația cu metroul nu este chiar atât de inofensivă pe cât se crede, în special din cauza prezenței particulelor mici de praf din aerul subteran, particule ce sunt bogate în metale precum fierul și cuprul, afirmă cercetători de la Universitatea Southampton (Marea Britanie), potrivit portalului MedDaily.
Concluziile experților britanici au la bază analiza științifică a particulelor de praf colectate la una din stațiile de metrou din Europa. În cadrul acestui studiu, ei au constatat că particulele pot pătrunde în organism, inclusiv în plămâni, ficat și creier. După cum s-a dovedit, praful generează molecule reactive, având rol fundamental în crearea unui efect toxic. Mai mult, riscul de expunere crește pe măsura scăderii dimensiunii particulelor.
De obicei, particulele mari de praf sunt reținute în mucusul de pe trahee, în timp ce particulele mici pot pătrunde în bronhii și în zone mai profunde ale plămânilor, în alveole, unde se produce oxigenarea sângelui și eliminarea dioxidului de carbon. În cadrul acestui studiu, oamenii de știință au demonstrat că particulele mici de praf pot trece de bariera căilor respiratorii și pătrunde în țesuturile de bază, afectând circulația sângelui, ceea ce dovedește existența unor pericole pentru sistemul cardiovascular, ficat, creier și rinichi.
„Nivelul ridicat al activității mecanice pe căile ferate subterane, împreună cu temperatura foarte mare, joacă un rol cheie în generarea prafului bogat în metale“, spune conducătorul echipei de cercetători Matt Loxham.
Rudi Vania