Multe dintre speciile de ciuperci comestibile au suferit mutatii genetice, devenind otravitoare. Una dintre cauze este schimbarea habitatului, la care se adauga poluarea si evolutia necorespunzatoare a unora dintre specii.
Primaria sectorului 2 a interzis, incepand de miercuri, comercializarea ciupercilor de orice fel in pietele agroalimentare, pentru a preveni cazurile de intoxicare a populatiei.
Potrivit unui comunicat al Primariei, vanzarea ciupercilor a fost interzisa atat in piete, cat si la tonetele si tarabele stradale, exceptie facand cele ambalate in conserve si preparate de catre firmele producatoare.
Inspectorii Primariei sectorului 2 si gardieni publici controleaza pietele si alte locuri unde ar putea fi comercializate ciupercile, pentru a identifica si sanctiona persoanele care incalca noile dispozitii.
In tara, situatia este din ce in ce mai alarmanta. Numai in ultimele zile, doi copii au murit, la Cluj, dupa ce au mancat ciuperci otravitoare. Un numar de 13 persoane din judetul Neamt au fost internate in spital, in stare grava, din cauza consumului de ciuperci otravitoare. De asemenea, si in judetul Alba au fost semnalate mai multe cazuri de acest gen.
Aproape 40 de prahoveni au ajuns, in ultimele zile, in stare grava, la Spitalul Judetean din Ploiesti, dupa ce au mancat ciuperci otravitoare adunate de ei din padure.
Dintre acestia, cei mai multi intoxicati sunt din mediul rural si au fost convinsi ca buretii adunati sunt comestibili. Dar, dupa ce au mancat ciupercile cunoscute de ei sub denumirea de bureti laptosi, li s-a facut rau si au fost cuprinsi de tremurat. -Ele par sa fie normale, dar sunt toxice pentru ca si-au schimbat habitatul si evolutia. Si ciupercile normale pot sa fie toxice-, a mai spus medicul Pasculescu medic sef in cadrul Sectiei interne a spitalului Judetean Ploiesti.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane