De ieri, peste 220.000 de adolescenti au inceput sa bata la portile liceelor si scolilor profesionale. Ce-i drept, nu este nevoie de prea multa insistenta din partea lor, pentru ca Ministerul Educatiei si Cercetarii si-a propus, si in acest an, ca nici un absolvent de gimnaziu sa nu ramana pe-afara. Asa ca in anul scolar 2002-2003, pentru acestia sunt pregatite 173.376 de locuri in licee si 108.750 – in scoli profesionale si de ucenici. Din totalul de 282.000 de locuri, Bucurestiul dispune de 17.396 de locuri in licee si 7.290 in scolile profesionale si de ucenici. Si cum Capitala numara cu putin peste 20.000 de promovati – la care se vor adauga cel putin 2.000 din provincie, dupa cum estimeaza Inspectoratul Scolar General, este limpede ca nici aici nu vor fi probleme de admitere.
Atentie la fisa de admitere!
Chiar daca am mai subliniat importanta unei completari corecte si complete a fisei de admitere, ne simtim datori sa revenim asupra acestor conditii, de care depinde – fara a ne feri de cuvinte mari! – chiar viitorul candidatului. Avertismentul nu este doar pentru candidati si parintii acestora, ci si pentru cadrele didactice din scolile de provenienta a absolventilor…
Din cele constatate in vizita facuta la Liceul bulgar din Capitala, unde se face inscrierea candidatilor din provincie pentru unitatile de invatamant din Bucuresti, foarte multi candidati aveau fisele incomplete sau gresit completate, atat in spatiile destinate lor, cat si in cele rezervate profesorilor sau secretariatului. Astfel, foarte multi candidati au prezentat fise din care lipsea numarul de inregistrare sau aveau coduri lipsa. In altele, de pe antet erau taiate unitatile de invatamant care nu faceau subiectul optiunilor candidatului. Cele mai multe fise gresite sau incomplete provin din judetul Teleorman, dar si din alte zone.
Pentru a nu se repeta problemele de anul trecut, Inspectoratul Scolar General Bucuresti a dat o importanta deosebita acestui centru de inscriere, delegand nu mai putin de 15 consilieri, pe langa cadrele didactice deja existente, care sa supervizeze corectitudinea in completarea fiselor. -Stam de vorba cu ei, ii punem sa completeze chiar si de doua-trei ori <ciorna> fisei si tot mai avem probleme-, ne-a precizat responsabilul acestei -delegatii- de consilieri, inspectorul scolar Marin Iancu, din cadrul ISMB. -Spre deosebire de anul trecut, cand am avut doar 360 de candidati din provincie, numai astazi, in prima zi de inscrieri (n.r. – ieri), pana la ora 13.30, am inscris peste 300. Vin din toate judetele, indiferent de distanta: din Maramures, Olt, Bacau, Valcea, Teleorman-, a continuat Marin Iancu. Chiar daca multi dintre candidati ar fi trebuit sa se intoarca acasa pentru remedierea inexactitatilor, cei de aici au facut tot posibilul pentru a rezolva la fata locului problemele produse in scoala de provenienta.
Subiecte usoare = admitere totala
Fata de anul trecut, promovabilitatea examenului de Capacitate a fost simtitor mai buna. Ce-i drept, destul de multi au acuzat lipsa de dificultate a subiectelor, fapt oglindit si in procentajul de promovati (78%), comparativ cu 70% in 2001.
Celor 210.000 de promovati ai Capacitatii din acest an li s-au adaugat absolventii din 2001 ai gimnaziului, care nu au luat (sau nu au dat…) examenul de Capacitate anul trecut. -Veteranii-, parca simtind ca va fi mai usor, au preferat sa stea un an acasa si sa se pregateasca. Chiar daca – general vorbind – nu au luat cu mult fata de ce se asteptau, plusul castigat le da dreptul sa spere la un loc intr-un liceu cat de cat acceptabil.