Home Social Clasificarea universităților din Rom?â?Ñnia, realizată într-o lună cu experți ai Asociației Universităților...

Clasificarea universităților din Rom?â?Ñnia, realizată într-o lună cu experți ai Asociației Universităților Europene

DISTRIBUIŢI

Universitățile vor fi clasificate împreună cu experți ai Asociației Universităților Europene în baza datelor transmise pånă în 23 mai de către fiecare instituție de învățămånt superior, iar clasarea intenționată într-o categorie superioară celei reale ar putea fi sancționată pentru declarații false.
„Universitățile se clasifică în trei categorii: universități centrate pe educație, care au numai pregătire de licență, universități de educație și cercetare științifică sau universități de educație și creație artistică, care au licență și masterat și universități de cercetare avansată și educație, care au licență, masterat și doctorat“, a declarat, ieri, pentru Mediafax, secretarul de stat în MECTS, Cătălin Baba.
Odată cu clasificarea universităților începe și ierarhizarea domeniilor de studii, numai că aceasta din urmă ar putea dura pånă în 2014.
În 31 mai, o echipă de experți ai EUA va veni la București pentru clasificarea universităților, experții urmånd să evalueze datele transmise de către unitățile de învățământ superior. în cazul în care o instituție de învățământ s-a clasat, intenționat, într-o categorie superioară celei reale ar putea fi sancționată, conform legii educației pentru declarații false și inducerea în eroare a publicului, a mai spus secretarul de stat pentru învățământ superior .
„Metodologia de evaluare pornește de la principiul autonomiei universitare, fiecare instituție asumându-și o anumită misiune care o plasează într-una dintre categoriile anunțate. În final, clasificarea universităților este rezultatul unui proces de autoevaluare și evaluare. Decizia privind clasificarea unei universități într-o categorie anumită este rezultatul exclusiv al evaluării externe și comparative. În consecință, organizarea programelor de studii, finanțarea din fonduri publice și tipurile de diplome emise de o universitate sunt dependente în mod exclusiv de poziționarea universității într-o categorie sau alta“, a explicat secretarul de stat.
Acesta a spus însă că procesul de evaluare cu scopul clasificării universităților nu reprezintă în niciun fel un proces de ierarhizare a instituțiilor de învățământ superior din România.
Obiectivul asumat este ca, prin intermediul său, universitățile să aibă posibilitatea de a-și identifica mai bine poziția în cadrul mediului universitar, social-economic sau cultural și de a-și concentra mai bine resursele pentru a-și îndeplini cu eficiență misiunea asumată și pentru a răspunde nevoilor reale ale beneficiarilor direcți și indirecți ai educației și formării profesionale, a precizat Cătălin Baba.
Clasificarea univeristăților ar trebui încheiată în a doua parte a lunii iunie.
EUA a fost implicată direct în punerea în aplicare a Legii Educației Naționale.
„Asociația Universitățior Europene (EUA) este bucuroasă să anunțe că va lucra împreună cu Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului și universitățile din România pentru a sprijini reforma majoră realizată prin noua lege a educației, care a intrat în vigoare luna trecută’’, anunța instituția la sfârșitul lunii martie într-un comunicat de presă.
România are un sistem al învățământului superior care cuprinde 54 universități publice și aproximativ 40 de universități private.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.