Cancerul de prostată este cea de-a treia cauză de deces în rândul bărbaţilor, după cancerul pulmonar şi cel colorectal. Anual, 2000 de bărbaţi români îşi pierd vieţile ca urmare a acestei afecţiuni.
Începând cu anul 2020, a fost introdus și în țara noastră tratamentul cu Erleada, un medicament nou, care se administrează pe termen îndelungat și care costă peste 3000 Euro lunar. Medicamentul se administrează gratuit și o cutie de Erleada are pastile pentru 30 de zile.
După ce unii medici oncologi au fost informați că nu pot emite rețetele gratuite mai devreme de 30 zile de la emiterea precedentei rețete, unii chiar fiind avertizați că alți medici au fost amendați de Casa de Sănătate, pentru pacienți s-au creat sincope în administrarea tratamentului, de o zi sau două, atunci când cele 30 de zile se împlineau în weekend.
Crezând inițial că sistemul informatic nu permite eliberarea rețetei mai devreme de 30 de zile, am adresat întrebări CNAS și în foarte scurt timp, purtătoarea de cuvânt Mihaela Tânase ne-a asigurat că nu există o astfel de restricție în sistemul electronic, astfel că am revenit vineri, 3 iunie către Casa Națională de Sănătate cu două întrebări:
1. Dacă Erleada se poate prescrie prin rețeta gratuită și mai devreme de împlinirea a 30 zile de la precedenta rețetă și dacă răspunsul este afirmativ, cu câte zile mai devreme, maxim, se poate elibera rețeta, față de împlinirea a 30 de zile de la precedenta rețetă fără ca medicul să riște vreo amendă?
2. Dacă se poate elibera Erleada pe mai multe luni o dată și dacă da, pe câte luni maxim?
Cu promptitudine, dr. Adela Cojan, președinta Casei Naționale de Sănătate, ne-a oferit răspunsurile solicitate:
„Medicamentul ERLEADA se poate prescrie pe RP și mai devreme de împlinirea a 30 de zile de la data eliberării reţetei precedente, în legislaţie nefiind impus un anumit termen. Astfel, prescrierea este la latitudinea medicului curant, care trebuie sa aibă în vederea asigurarea continuității tratamentului pacientului fără întrerupere, ținând cont şi de timpul necesar pacientului pentru a se prezenta la farmacie în vederea ridicării RP. Vă mai precizăm că legislația prevede faptul că pentru afectiuni cronice, în situaţia în care medicamentul nu există la momentul solicitării în farmacie, aceasta are obligaţia de a se aproviziona în maxim 48 de ore cu produsul solicitat, la cererea scrisă a asiguratului.
Medicamentul ERLEADA face obiectul unui contract cost-volum. Pe cale de consecinţă, acesta se supune unor reglementari speciale în sensul în care durata de prescriere este de până la 30-31 de zile.”