Una din cele mai grave amenintari pentru respectarea drepturilor omului in societatea contemporana o reprezinta traficul cu fiinte umane. In Romania, in fiecare an, tot mai multe femei si copii sunt obligati sa munceasca sau sa se prostitueze. Pentru stoparea acestui fenomen, a intrat in vigoare Codul de conduita privind combaterea traficului si exploatarii sexuale a copiilor in turism.
La nivel mondial, traficul cu fiinte umane este mai mare decat traficul cu droguri. In Romania, in 2003, aproximativ 1.000 de persoane sub 18 ani erau implicate in prostitutie.
Proiectul Codului de conduita a fost lansat in aprilie 1998 de catre ECPAT Suedia, o retea internationala de organizatii care incearca eradicarea prostitutiei in randul copiilor, in colaborare cu Organizatia Mondiala de Turism (OMT) si un grup de tour-operatori din tarile nordice. Proiectul este sustinut si de UNICEF si are ca obiectiv global protejarea copiilor de exploatarea sexuala. 45 de parteneri din industria de turism din 14 tari implementeaza in prezent criteriile Codului, care contine sase principii care vor trebui respectate de acum si de toate hotelurile din Romania care il adopta. De asemenea, va fi numit si un Comitet de Monitorizare Permanenta, care va urmari implementare Codului. In Romania, proiectul este pus in practica de organizatia -Salvati Copiii-, in parteneriat cu Institutul pentru Cercetarea si Prevenirea Criminalitatii, Federatia Industriei Hoteliere si Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism.