Home Social Codul Etic: Profesorii nu pot primi bani sau cadouri și nu pot...

Codul Etic: Profesorii nu pot primi bani sau cadouri și nu pot face meditații cu proprii elevi

DISTRIBUIŢI

Proiectul Codului etic interzice profesorilor să ceară și să primească bani, cadouri sau servicii, să colecteze fonduri de la elevi sau părinții acestora pentru protocol în cazul examenelor, evaluărilor, olimpiadelor sau altor concursuri școlare, dar și să facă meditații cu proprii elevi.
În proiectul Codului de etică pentru învățământul preuniversitar, aflat în curs de finalizare la Ministerul Educației, le este interzisă profesorilor orice activitate care ar putea să ducă la fapte de corupție. Traficul de influență și favoritismul în procesul de evaluare la clasă sunt interzice, iar profesorii nu-i pot amenința pe elevi să le facă anumite servicii sau să le ofere cadouri, conform prevederilor din proiectul inițiat de minister.
Codul de etică interzice colectarea de fonduri de la elevi sau de la părinții acestora pentru cadouri sau pentru protocolul destinat cadrelor didactice implicate în organizarea și desfășurarea examenelor și evaluărilor naționale, olimpiadelor și altor concursuri școlare.
Totodată, proiectul Codului de etică prevede că profesorii nu pot face meditații cu elevii din unitățile de învățământ unde își desfășoară activitatea, în schimbul unor "avantaje materiale sau financiare". Cadrele didactice nu pot implica elevii în activități de partizanat politic și de prozelitism religios, în cadrul unităților de învățământ preuniversitar sau în afara acestora.
Profesorii trebuie să asigure egalitatea de șanse și să promoveze principiile educației incluzive, să respecte demnitatea fiecărui elev și să recunoască meritului fiecăruia.
Cadrului didactic îi este interzis să fie profesorul propriului copil sau al unei rude până la gradul al treilea, cu excepția situației în care este singurul care predă disciplina respectă în unitatea școlară în care lucrează, conform proiectului Codului de etică.

Elevii – supravegheați în școală și la activități în afara acesteia

Profesorii sunt obligați să supravegheze permanent elevii, atât pe parcursul activităților desfășurate în școală, cât și la cele organizate de unitatea de învățământ în afara acesteia, să nu bată copiii și să nu-i umilească, potrivit proiectului Codului de etică pentru învățământul preuniversitar.
Proiectul inițiat de Ministerul Educației prevede că persoanele responsabile cu instruirea și educația elevilor, în mod particular cadrele didactice, au obligația de a cunoaște, respecta și aplica un set de norme de conduită.
Una dintre normele de conduită se referă la ocrotirea sănătății fizice, psihice și morale a elevilor, care implică supraveghere permanentă, pe tot parcursul activităților desfășurate în școală, dar și în cadrul acțiunilor organizate de unitatea de învățământ în afara acesteia, pentru a fi asigurată pe deplin securitatea copiilor.
De asemenea, profesorilor le sunt interzise agresiunile fizice și tratamentele umilitoare, sub orice formă.
Proiectul mai prevede că profesorii au obligația să asigure protecție fiecărui elev și să denunțe orice formă de violență fizică, de discriminare, abuz, neglijență sau de exploatare a elevilor. Totodată, dascălii trebuie să combată orice formă de abuz sexual, emoțional sau spiritual.
Cadrele didactice nu au voie să-și hărțuiască sexual elevii și nici să aibă relații sexuale cu aceștia, inclusiv consensuale. Totodată, proiectul Codului de etică interzice profesorului să aibă un limbaj cu caracter obscen, vulgar sau aluziv, indiferent de intenția serioasă sau ludică a acestuia.
Elaborarea unui astfel de cod a început în urmă cu câțiva ani, însă s-a oprit la stadiul de proiect, pentru că prioritate a avut Strategia anticorupție în educație, aprobată printr-un ordin al Ministerului Educației în 2013. Strategia face referire la Codul etic pentru învățământul preuniversitar, Codul de referință al eticii și deontologiei universitare, precum și la monitorizarea activității Consiliului Național de Etică pentru Învățământul Preuniversitar și a Consiliului de etică și management universitar.
Codul de etică a fost readus în actualitate odată cu scandalul izbucnit la sfârșitul anului trecut, în urma mediatizării unor imagini în care învățătoarea Dana Blându, de la ?ê?£coala 10 din Capitală, le cerea părinților bani pentru cadouri de Crăciun.
În urma scandalului de la ?ê?£coala 10, premierul Victor Ponta a cerut, în 15 ianuarie, Ministerului Educației finalizarea proiectului în termen de două săptămâni, însă acest proiect nu a ajuns până în prezent pe masa Guvernului.

Mihaela Dobrescu

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.