Home Social Codul muncii, un -martisor- de stanga pentru patronate

Codul muncii, un -martisor- de stanga pentru patronate

DISTRIBUIŢI

Indelung criticat de partenerii sociali (dar mai ales de patronate…), noul Cod al muncii a iesit – in fine – din tipografia -Monitorului Oficial-, fiind in prealabil promulgat de presedintele Ion Iliescu. Data intrarii sale in vigoare este 1 martie.

Cum era de asteptat, modificarile propuse de angajatori nu au fost acceptate decat in mica masura, salariatii fiind net avantajati in relatiile de munca.

Ministrul muncii si solidaritatii sociale, Marian Sarbu, a caracterizat textul noului act normativ privind relatiile de munca drept unul -modern, european, un text de justitie sociala-. Si de -solidaritate sociala- de stanga, am putea adauga…

-Codul muncii reprezinta un act normativ impotriva polarizarii sociale in Romania, menit sa creeze acea mult lipsita clasa de mijloc din peisajul economic si social autohton, chiar din randul salariatilor-, considera totusi ministrul.

Dezbaterile pe marginea acestui act normativ au starnit numeroase controverse, discutiile privind forma finala a noului Cod al muncii fiind finalizate dupa aproape cinci ani. La sfarsitul acestora, guvernul si-a asumat raspunderea in fata parlamentului privind acest act normativ.

Partenerii sociali, partial multumiti

Chiar daca au avut un punct de vedere comun, atunci cand si-au dat acordul privind forma finala a textului de lege, partenerii sociali au lasat sa se inteleaga insa ca, in ciuda discutiilor finalizate, textul -ar putea avea unele scapari-.

-Istoria va demonstra ca, din cauza vitezei, ne-au scapat o serie de aspecte importante in relatiile de munca. La modul general insa, finalizarea dezbaterilor reprezinta o satisfactie a celor cinci ani de negocieri, incheindu-se astfel o etapa a procesului de modificare radicala a prevederilor legislative din domeniul muncii, marcate inca de epoca socialista-, declara Bogdan Hossu, liderul -Cartelului Alfa-, la discutiile finale din luna decembrie privind textul noului Cod al muncii.

Oricum, desi va intra in vigoare de la 1 martie, aplicarea efectiva a noului Cod al muncii nu va putea fi aplicata decat pe etape, pentru ca impune elaborarea unor acte normative speciale, care ar urma sa intre in vigoare treptat, data-limita fiind anul 2007.

Noul Cod al muncii – care include o multitudine de recomandari ale Comisiei Europene – modifica fundamental capitole privind relatiile de munca si protectia salariatilor, incercand totodata sa elimine birocratia, a mai apreciat ministrul muncii.

Adio, carti de munca!

Noul Cod al muncii impune disparitia cartilor de munca (incepand cu 1 ianuarie 2004), acestea fiind inlocuite de registre intocmite de angajatori, care vor cuprinde contractele individuale de munca. De asemenea, noul act normativ desfiinteaza contractele individuale de munca pe perioada determinata, acestea putand fi incheiate numai in conditii speciale impuse de lege. Astfel de contracte pot fi incheiate in cazul in care un salariat este inlocuit de un altul, pe o perioada determinata, sau in cazul in care sunt necesare lucrari urgente, in cazuri exceptionale.

-Incepand de anul acesta, vor disparea treptat si conventiile civile. Acest lucru inseamna stabilitate pe piata de munca, drepturi pentru salariati si – de ce nu? – mai multi bani la bugetul de stat-, a precizat Marian Sarbu. Actul normativ impune, potrivit ministrului muncii, adoptarea unui cadru legal special si pentru Inspectia Muncii, care se va concentra in principal asupra controlului, si nu a evidentelor.

Angajatorii, controlati de salariati

De asemenea, Codul muncii obliga angajatorii sa comunice periodic salariatilor situatia economica si financiara a unitatii, precum si sa plateasca daune in cazul intarzierilor sau neplatii salariului. In plus, in cazul concedierilor individuale pentru motive economice, angajatorilor le revine obligatia de a propune salariatilor programe de formare profesionala si redistribuirea acestora, in vreme ce in cazul concedierilor colective pentru motive economice, angajatorii trebuie sa intocmeasca in prealabil un proiect de concediere colectiva care sa fie transmis sindicatelor sau reprezentantilor salariatilor, umand ca apoi sa consulte sindicatele sau reprezentantii salariatilor.

Pe de alta parte, concedierea pentru savarsirea unei abateri grave sau a unor abateri repetate sau pentru necorespundere profesionala poate fi dispusa numai dupa indeplinirea de catre angajator a unei cercetari prealabile.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.