Ministrul muncii si solidaritatii sociale, Marian Sarbu, a afirmat ieri ca este foarte probabil ca Guvernul sa-si asume raspunderea in Parlament pentru noul Cod al muncii.
Sarbu a aratat ca o asemenea posibilitate nu este exclusa, dar ca, in cazul in care se va decide asumarea raspunderii Guvernului, acest lucru nu va avea loc pana la vacanta parlamentara. -Nu cred ca exista o posibilitate mai clara de identificare a unui partid social-democrat ca adoptarea, prin asumarea raspunderii, a unui Cod al muncii care are la baza un acord intre sindicate si patronate-, a afirmat Sarbu.
Potrivit lui Sarbu, noul Cod al muncii prevede infiintarea unui fond de garantare pentru plata salariilor, pentru care si-au dat acordul atat angajatii, cat si angajatorii. El a precizat ca infiintarea acestui fond va incepe in doi-trei ani si va fi reglementata printr-o lege speciala. In Codul muncii se prevede insa ca angajatorii vor trebui sa contribuie la acest fond, in cazul in care autoritatile publice nu pot sa acopere finantarea lui, a adaugat Sarbu.
Sarbu a explicat ca autoritatile publice trebuie sa instituie noi taxe pentru a acoperi acest fond si Ministerul Muncii nu este de acord cu aceasta posibilitate. -Ideea noastra este ca dimensiunea contributiei fiecareia dintre parti sa fie stabilita in urma unor negocieri-, a adaugat Sarbu, aratand ca in acest scop a trimis in alte tari o echipa de specialisti care va analiza modul in care functioneaza acest fond in strainatate.
Ministrul muncii a spus ca toate ingrijorarile referitoare la prevederile noului Cod al muncii sunt nejustificate. El a aratat ca prevederile din Codul muncii referitoare la respectarea unor clauze de mobilitate, de neconcurenta a contractului de formare profesionala sunt -facultative-. Astfel, Codul muncii prevede, in scopul flexibilizarii muncii, contracte de munca cu timp partial de cel putin doua ore pe zi, reglementeaza munca la domiciliu si posibilitatea ca angajatorul sa asigure, in afara salariului, si formarea profesionala a angajatului, dar aceste prevederi sunt facultative, a explicat Sarbu.
El a mai spus ca, in privinta conventiilor civile, se prevede ca plata acestora sa nu se faca din fondul de salarii. -In spatele a sute de mii de conventii civile se ascund contracte de colaborare. Existenta unui numar atat de mare de conventii civile a dus la concurenta neloiala pentru multi patroni care lucreaza cinstit-, a precizat Sarbu.
In ceea ce priveste posibilitatea de unificare a fondurilor sociale – de somaj, de sanatate si de pensii – Sarbu a spus ca acest lucru ar duce la diminuarea contributiei din asigurarile sociale.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane