Cel putin o treime dintre membrii comisiilor pentru examenele de licenta de la cele opt universitati particulare acreditate vor fi cadre didactice din institutiile de stat, si nu doua treimi, cum a fost stabilit initial, a declarat, vineri, Ecaterina Andronescu, ministrul educatiei si cercetarii.
Modificarea ordinului initial a fost facuta la intalnirea de vineri, dintre rectorii universitatilor particulare acreditate si reprezentantii Ministerului Educatiei si Cercetarii. Andronescu a precizat ca Ordinul privind monitorizarea universitatilor particulare acreditate a fost modificat, intrucat unele formulari erau neclare sau in neconcordanta cu Legea privind drepturile universitatilor infiintate prin lege.
Textul initial prevedea ca, pe durata celor trei ani (cat dureaza monitorizarea speciala), universitatile particulare infiintate prin ordonante de guvern – Universitatea -Emanuel- Oradea si Institutul Teologic Romano-Catolic din Bucuresti – nu pot organiza doctorat, nu pot organiza departamente pentru pregatirea personalului didactic si nici invatamant postuniversitar. Aceasta precizare nu este insa valabila pentru universitatile infiintate prin lege. De aceea, a fost necesara redactarea unui alt ordin, care sa faca diferenta clara intre drepturile universitatilor particulare acreditate prin lege si cele ale unitatilor aparute prin ordonanta de Guvern.
Cele opt universitati infiintate prin lege – Universitatea -Titu Maiorescu-, Universitatea -Dimitrie Cantemir-, Universitatea -Nicolae Titulescu-, Universitatea de Vest -Vasile Goldis- Arad, Universitatea -Constantin Brancoveanu- Pitesti, Universitatea -George Bacovia- Bacau, Universitatea Romano-Americana si Universitatea -Hyperion- – pot organiza doctorat si studii postuniversitare dupa ce obtin aprobarea in acest sens de la Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane