Liliana Preoteasa, director in Ministerul Educatiei si Cercetarii, a declarat ieri ca, din cauza numarului mare de fise incomplete sau gresite, inscrierea absolventilor din provincie la liceele din Capitala s-a prelungit cu o zi. Multi directori si diriginti n-au respectat metodologia de completare a fiselor de inscriere, copiii veniti din provincie fiind in pericol de a ramane -pe dinafara-. Desi li s-a indicat de catre inspectorate sa treaca in fisa de inscriere si codul scolii – necesar unei mai bune localizari a acesteia, multe cadre didactice au omis, in lamuririle date parintilor si elevilor, sa precizeze acest detaliu, aparent nesemnificativ.
Nici parintii nu s-au omorat cu completatul unui cat mai mare numar de optiuni, considerand ca multe licee nu sunt de nasul copiilor, chiar daca nu au medii suficient de mari. Prin aceasta restrictionare, copiii risca sa nu apuce un loc la liceu in acest an.
Codul scolii – simplu capriciu?
Din ce ne-au precizat unii directori de scoli, codul scolii a fost introdus ceva mai tarziu, multi neintelegandu-i rostul. De aceea, la Liceul Bulgar din Capitala au fost situatii in care parintii a trebuit sa se repeada – daca locuiau in comunele limitrofe – pana la scoala, pentru a-l afla. In situatia celor veniti mai de departe, singura solutie a fost telefonul. Problemele au fost rezolvate destul de tarziu, ceea ce a dus la intarzierea trimiterii fiselor de inscriere catre Centrul de introducere a datelor. Necesitatea existentei unui cod al scolii nu parea atat de relevanta, mai ales ca in prima parte a fisei de inscriere este o rubrica destul de clar exprimata – -scoala de provenienta-, fiind lasat destul spatiu pentru a fi trecut atat numele scolii, cat si localitatea.
Acalmia dinaintea -furtunii-?
Potrivit lui Vasile Molan, secretar de stat in Ministerul Educatiei si Cercetarii, -au fost neintelegeri normale pentru un lucru nou si firesc, nerutinat-. Oricum, Vasile Molan considera ca marile probleme au fost depasite: -Cunosc situatii in care parintii s-au plans ca, in loc de doua ore, au asteptat trei pana sa se completeze fisa de inscriere. Dar, daca ne gandim la situatia din aceeasi perioada a anului trecut, eu spun ca lucrurile au decurs cu mult mai bine. Din pacate, parintii de anul acesta nu sunt aceiasi cu cei de anul trecut, pentru ca sunt sigur ca ar fi rasuflat usurati vazand ca nu mai este nevoie sa alerge din liceu in liceu, zile-n sir, cu dosarul copilului.
Dupa introducerea in calculator a datelor de pe fisele completate de elevi, urmeaza verificarea acestora, prin compararea originalului cu copia – scoasa sub forma tiparita la imprimanta. Dupa verificare, comisiile judetene de admitere expediaza fisele, prin Internet, la Comisia centrala de admitere, aflata in sediul MEC. -Sistemul de expeditie ales este identic celui prin care se realizeaza transferurile bancare, neexistand posibilitatea de a fi atacat de hackeri. Existenta fisei computerizate in doua locuri distincte plus fisa-martor, ramasa la parintele candidatului, fac ca orice incercare de frauda sa fie depistata in timp util, oriunde s-ar fi produs ea – la Comisia judeteana sau la Comisia centrala-, cauta sa ne asigure Vasile Molan.
Sanse pentru o noua admitere, in toamna
La nivelul Capitalei, pana acum, se vede foarte clar ca nu sunt sanse pentru o a doua admitere, solicitarile depasind – ca in fiecare an, de altfel – numarul locurilor. Dar in tara, mai mult ca sigur ca vor ramane locuri, mai ales la liceele vocationale si in scolile profesionale. Cei care nu au trecut acum examenul de Capacitate vor putea, in cazul in care depasesc cu bine a doua sesiune a acestui examen (in august), sa opteze pentru liceele sau scolile profesionale in care au mai ramas locuri. Calendarul celei de-a doua Capacitati de anul acesta este urmatorul:
15-17 august – inscrierea candidatilor
20 august – Limba si Literatura romana – proba scrisa
21 august – Limba si Literatura materna – proba scrisa
22 august – Matematica – proba scrisa
23 august – Istoria romanilor sau Geografia Romaniei – proba scrisa
25 august – afisarea rezultatelor
26 august – depunerea contestatiilor
27 august – afisarea rezultatelor finale.
Modalitatea de desfasurare si calendarul celei de-a doua admiteri in licee sau scoli profesionale cu locuri vacante, pentru cei care au reusit sa treaca a doua Capacitate, vor fi precizate in timp util, dupa cum ne asigura Ministerul Educatiei si Cercetarii.