Raportul intocmit de Departamentul pentru Lupta Antifrauda din cadrul guvernului, ca urmare a controlului efectuat la Agentia Nationala pentru Sprijinirea Initiativei Tinerilor (ANSIT), mentioneaza ca 1,5 milioane de euro au fost folositi in alte scopuri decat cele pentru care au fost alocati. Drept urmare, directorul general al ANSIT, Cristian Rizea, a fost suspendat din functie. El il acuza pe presedintele Autoritatii Nationale pentru Tineret (ANT), Karoly Borbely, ca a stiut de anul trecut de existenta acestor probleme, dar nu a facut nimic si sustine ca suspendarea sa din functie este legata de atingerea unor interese politice.
Problema deturnarii de fonduri in cadrul programului comunitar -Youth- a fost semnalata inca de anul trecut de Comisia Europeana, care a constatat ca un milion de euro, bani alocati prin fonduri europene in perioada 2000-2001, nu ies la socoteala. Presedintele ANT a facut cunoscut acest lucru abia la sfarsitul anului trecut si tot atunci a inceput si verificarile efectuate pentru perioada 2000-2005 de Departamentul de Lupta Antifrauda. Potrivit raportului intocmit in urma controlului, peste 1,5 milioane de euro au fost folositi in alte scopuri decat cele pentru care au fost alocati. Dupa ce rezultatele au fost trimise catre Departamentul National Anticoruptie, presedintele ANT a dispus suspendarea din functie a directorului general, Cristian Rizea, si a inaintat o plangere penala la DNA impotriva conducerii ANSIT. Acesta sustine ca frauda care i se pune in spate nu este altceva decat un joc politic si il acuza pe Borbely ca nu a luat masuri, desi cunostea problema de anul trecut.
-La mijloc sunt interese politice-
Cristian Rizea considera ca suspendarea sa din functie nu se justifica, intrucat nu a fost -invinuit oficial- si nici macar -nu am fost citat – de DNA. In aceste conditii, el crede ca motivele suspendarii sale au fost de ordin politic, intrucat, -la presiunea faptului ca postul dansului (Borbely – n.r) e vizat de alt partid din coalitie si, ca sa arate ca ia masuri drastice sau sa se vada ca are o activitate, s-a gandit ca e mai bine asa, ca nu cumva sa fie dansul schimbat din functie-, sustine Rizea. De cealalta parte, presedintele ANT sustine: -Eu nu am spus ca domnul Rizea este vinovat. Atata timp cat raportul Departamentului de Lupta Antifrauda descrie foarte clar ce s-a facut, pana se clarifica situatia, eu nu mai pot sa stau sa ma uit-.
Directorul ANSIT il mai acuza pe presedintele Borbely de faptul ca stia de datoria pe care Romania o are in fata Comisiei Europene pentru perioada in care programul era gestionat de Eurotin, agentie condusa de Mariana Petrescu.
-In luna noiembrie am aflat despre ce este vorba-
Presedintele ANT respinge insa aceasta acuzatie si sustine ca -in luna noiembrie am aflat despre ce este vorba-. Cu toate acestea, exista o adresa (foto facsimil) trimisa de ANT si semnata de Borbely, inca de la inceputul lui septembrie 2005. In aceste conditii, presedintele ANT recunoaste ca -corespondenta a inceput in iulie-august si a durat pana in noiembrie. Ei ne-au trimis niste debit-noturi. Noi am cerut explicatii pentru ca nu intelegeam ce sunt acele debit-noturi-. Coincidenta sau nu, in iulie-august, atunci cand au inceput sa fie semnalate neregulile de catre Comisia Europeana, Mariana Petrescu, cea care s-a ocupat de coordonarea programului in perioada 2000-2001 si care ulterior a lucrat la ANT, si-a dat demisia. Potrivit conducerii Autoritatii, ea nu a precizat motivele plecarii: -Si-a dat demisia si a plecat. Nu mai stim nimic de dansa-.
Nu mai exista certitudinea ca programul va fi reluat in martie
Ministrul delegat pentru controlul implementarii programelor cu finantare internationala, Cristian David, sustine ca Departamentul de Lupta Antifrauda isi asuma responsabilitatea pentru raportul intocmit si recomanda ANT sa-si rezolve problema administrativa.
In schimb, pentru Borbely problema este inexistenta, sustinand: -Tot ce mi-am asumat am facut. Deci n-am nici o problema-. Cat despre reluarea programului luna aceasta, conducerea ANT a dat asigurari ca va face tot ce se poate in acest sens, dar daca Comisia nu va dori acest lucru, -va mai dura cat va mai dura…-.