Guvernul României a fost avertizat pentru violări continue și sistematice ale libertății de asociere, dreptului la negocieri colective, precum și dreptulului la grevă, în absența unor îmbunătățiri semnificative, Confederația Internațională a Sindicatelor va uza de mecanismele de supraveghere adecvate din sistemul ONU.
Modificările aduse în 2011 în ceea ce privește cadrul legislativ ce reglementează activitatea sindicatelor, negocierile colective și dialogul social au afectat în mod semnificativ dreptul la negociere colectivă al salariaților, precum și dreptul de organizare și reprezentare sindicală, atât la nivel de unitate, cât și la nivel național.
Prin modificarea legislației muncii și a dialogului social România a produs cea mai semnificativă corecție și flexibilizare a pieței muncii și a relațiilor de muncă.
Instrumentele de monitorizare a respectării drepturilor fundamentale elaborate și implementate de ILO au arătat că, la nivelul statelor europene România are cel mai mare număr de încălcări ale drepturilor fundamentale, atât în practică dar mai ales în legislația națională. Pentru România au fost identificate 20 de încălcări ale drepturilor fundamentale ale lucrătorilor, 14 provin din prevederi legislative.
O astfel de poziționare spune mult despre gradul de dezvoltare a României dar și despre respectul acordat forței de muncă.
”Comitetul de experți ai OIM (Organizației Internaționale a Muncii) pentru Aplicarea Convențiilor și Recomandărilor a solicitat în mod repetat guvernelor României să se asigure că legislația relevantă este modificată pentru a garanta respectarea principiului conform căruia negocierile între angajatori și organzațiile lucrătorilor trebuie încurajate și promovate. În ciuda acestor solicitări explicite, nu a existat nici o reformă legislativă, iar între timp efectele disructive ale schimbărilor din cadrul legal adoptat în anul 2011, sunt din ce în ce mai evidente. În prezent, dialogul social și negocierile colective sunt inexistente în România.”
Confederația Internațională a Sindicatelor îndeamnă Guvernul să modifice cadrul legal pentru restabilirea dialogului social, în caz contrar va raporta, prin mecanismele de supraveghere adecvate din sistemul Organizației Națiunilor Unite, încălcări continue și sistematice ale drepturilor fundamentale.
Scrisoarea a fost adresată Primului Ministru Sorin Grindeanu dar și Ministrului Muncii și Justiției Sociale, Lia Olguța Vasilescu:
Confederația Internaționala a Sindicatelor
Jose Antonio Felicio
Președinte
Sharan Burrow
Secretar General
Domnului Sorin Mihai Grindeanu
Palatul Victoria, Piata Victoriei nr 1,
Sector 1
011791 Bucuresti
Romania
3/5/2017
Criza dialoglui social
Domnule Prim ministru,
Confederația Internațională a Sindicatelor este vocea lucrătorilor din întreaga lume, reprezentând 181 milioane de lucrători prin intermediul a 340 de centre sindicale afiliate, inclusiv CNS Cartel Alfa, CNSLR Fratia, BNS și CSDR din România.
Vă scriem pentru a ne exprima sprijinul față de solicitarea membrilor noștri de a face modificările legislative necesare pentru a debloca dialogul social național și negocierile colective în România, în conformitate cu standardele internaționale de muncă.
Solicităm guvernului dumneavoastră, în mod special, să modifice legislația astfel încât să protejeze libertatea de asociere, dreptul la negocieri colective, precum și dreptul la grevă; să elimine obstacolele din calea negocierii colective, cum ar fi excesivele criterii de reprezentativitate și condiții de afiliere pentru partenerii sociali, să revizuiască mecanismele de inițiere și încheiere a negocierilor colective și monitorizarea implementării prevederilor contractelor colective de muncă și mecanismele pentru litigiile de muncă, să restaureze mecanismul prin extinderea negocierilor colective la nivel sectorial și să asigure condițiile pentru buna funcționare a structurilor de dialog social.
Convenția OIM nr. 98 privind dreptul la organizare și negocieri colective, din 1949, conține obligația pozitivă de a „încuraja și promova dezvoltarea și utilizarea deplină a mecanismelor de negociere voluntară între angajatori sau organizațiile patronale si organizatii ale lucrătorilor, în vederea reglementării termenilor și condițiilor de ocupare a forței de muncă prin intermediul unor contracte colective „(articolul 4). Convenția a fost ratificată de România în 1958.
Comitetul de experți al OIM pentru Aplicarea Convențiilor și Recomandărilor a solicitat în mod repetat guvernului dumneavoastra să se asigure că legislația relevantă este modificată pentru a garanta respectarea principiului conform căruia negocierile între angajatori și organizațiile lucrătorilor trebuie încurajate și promovate.
În ciuda acestor solicitări explicite, nu a existat nicio reformă legislativă, iar între timp efectele distructive ale schimbărilor din cadrul legal realizate în 2011 sunt din ce în ce mai evidente. România se află acum în fruntea clasamentului UE privind încălcări ale libertății de asociere și dreptului la negociere colectivă. În prezent, dialogul social și negocierile colective sunt inexistente în România. De cand au fost implementate reformele din 2011 nu s-au mai semnat noi acorduri de negociere colectivă la nivel național sau sectorial.
Îndemnăm guvernul dvs. să ia măsurile necesare pentru modificarea cadrului legal și pentru restabilirea dialogului social în România. Vom continua să ne sprijinim membrii în cererile lor legitime cu privire la exercitarea libertății de asociere și a dreptului la negocieri colective. CIS va continua să monitorizeze îndeaproape orice evoluție în acest domeniu. În absenta unei îmbunătățiri semnificative, vom fi nevoiți să raportăm violări continue și sistematice ale acestor drepturi la mecanismele de supraveghere adecvate din sistemul ONU.
Cu stimă,
Sharan Burrow
Secretar general CIS
Cc: Dna Lia-Olguta Vasilescu, Ministrul Muncii si Justitiei Sociale