Printr-un proiect de Ordonanta, Guvernul incearca intarzierea unor sentinte pana acum prompte, promovate de catre completele specializate in litigii si conflicte de munca. Introducerea unei paritati a opiniilor judecatorilor, la care nu se mai adauga puterea decizionala a asistentilor judiciari (botezati acum -magistrati consultanti-), poate duce la rejudecarea cauzei, ajungandu-se la o prelungire nedorita nici de angajat si nici de angajator. Daca primul poate suporta costurile financiare ale unor prelungiri, este putin probabil ca angajatul sa poata cheltui suficienti bani pentru a-si recastiga drepturile…
Ordonanta de Urgenta, neconstitutionala abia la a treia decizie…
Prin Ordonanta de Urgenta nr. 179/1999, se modifica Legea 92/1992, privind organizarea judecatoreasca, si se constituiau complete specializate in solutionarea conflictelor si a litigiilor de munca. Ele erau formate dintr-un judecator si doi asistenti judiciari. Un asistent judiciar era propus de catre organizatiile sindicale reprezentative la nivel national, celalalt – de catre patronate. Propunerile din partea sindicatelor si din partea patronatelor treceau printr-o procedura de selectie si nominalizare in Consiliul Economic si Social, al carei rezultat era comunicat Ministerului Justitiei. Apoi, prin Ordin al ministrului, asistentii erau numiti in post. Completele au intrat in functiune incepand cu 1 iunie 2000.
Inca de la intrarea lor in functiune, pana in prezent au fost invocate trei exceptii de neconstitutionalitate. Doua au fost respinse de Curtea Constitutionala. Surpriza! A treia decizie (nr. 322/20.11.2001) a conchis ca exista lipsa de neconstitutionalitate in OUG 179/1999, prin prezenta celor doi asistenti judiciari care pot majora pe judecator in adoptarea hotararilor privind litigiile de munca, deoarece deciziile se luau cu doua voturi la unul. Adica judecatorul trebuia sa aiba de partea lui, la decizie, fie pe asistentul judiciar patronal, fie pe cel sindical. Decizia de neconstitutionalitate, fiind admisa, a provocat un blocaj in emiterea sentintelor prompte. Asistentii judiciari nu mai puteau face parte din complet sau – daca participau -, nu mai puteau lua parte la decizii, asupra lor planand suspiciunea ca n-ar fi independenti…
Guvernul incearca sa duca de nas sindicatele
Situatia generata a facut ca sindicatele sa ia pozitie, in cadrul intalnirii lor cu primul ministru, pe 12 decembrie 2001. Marile confederatii sindicale Cartel ALFA, Blocul National Sindical, Confederatia Sindicatelor Democratice si Meridian, impreuna cu reprezentanti ai patronatelor, au inaintat un alt proiect de ordonanta. Astfel, asistentii judiciari urmau sa se numeasca magistrati consultanti, iar completele de solutionare a litigiilor si conflictelor de munca sa fie formate din doi judecatori (si nu unul, cum era initial), si acesti doi magistrati consultanti. Ca si asistentii judiciari, un magistrat consultant urma sa reprezinte sindicatele si celalalt – patronatele.
Dar la Guvern proiectul a ajuns intr-o cu totul alta forma, in urma modificarilor propuse de Ministerul Justitiei. In proiectul de ordonanta inaintat de Ministerul Justitiei, magistratii consultanti nu mai puteau participa la luarea deciziilor, ei avand doar drept de opinie – care poate exista in hotararea judecatoreasca, dar fara sa o influenteze. Practic, votul lor nu mai este unul deliberativ, ci doar unul consultativ.
Nu doar aceasta modificare a Ordonantei a nemultumit sindicatele. -Pe langa continutul neadecvat al proiectului de Ordonanta, trebuie semnalat si faptul ca s-a tergiversat pana acum adoptarea, ea trebuind sa apara cel tarziu odata cu decizia Curtii Constitutionale, pentru a nu mai exista probleme. Dar Ministerul Justitiei ne-a invocat tot timpul faptul ca nu cunoaste decizia Curtii Constitutionale…-, afirma Sabin Rusu, secretar general al Federatiei Nationale a Sindicatelor din Industria Alimentara, afiliata la C.S.D.R. -Eu cred ca este putina birocratie – sau mai multa, daca vreti – in cadrul acestui minister si, se pare ca nici participarea partenerilor sociali la discutii nu este dorita-, a conchis Rusu.
Completele specializate, mai mult decat necesare
Din chiar evidentele Ministerului de Justitie reiese necesitatea existentei acestor complete specializate, in care sa existe magistrati consultanti cu drept de decizie.
Daca in 1998 au intrat in instanta per total – la nivel national – 16.755 de conflicte si litigii de munca, solutionate au fost 17.882, dar pe stoc mai erau, din anii precedenti, 11.383. In 1999, numarul lor a depasit 32.012 litigii, solutionate fiind 33.043 – cu diferenta de stoc de rigoare…. In anul 2000 au fost 40.063 de litigii intrate, solutionate fiind 41.105.
Dar, dupa cum precizam, de la 1 iunie 2000 au intrat in functiune completele specializate, la care s-a adaugat procedura de celeritate (urgenta) stipulata de Legea 168/1999 privind solutionarea conflictelor de munca, in care sunt stabilite termene de judecata de maximum 10 zile. In urma nou-createlor facilitati legislative, in primele noua luni ale anului 2001, au intrat in instanta doar 12.266 litigii, solutionate fiind cu 4.000 mai mult, cele suplimentare fiind de pe stoc.
Numarul mare de litigii din 2000 nu reflecta atat o acutizare a relatiilor dintre angajatori si angajati, cat increderea crescanda a celor din urma in posibilitatea legii – si, implicit, a completelor specializate – de a le rezolva rapid problemele de la locul de munca.
Din pacate, organizatiile patronale s-au implicat mult prea putin, chiar daca si ele sunt in aceeasi situatie, neavand reprezentanti cu drept de decizie in completul specializat.
Ca atare, rolul decizional al fostilor asistenti judiciari – viitori magistrati consultanti – apare cu atat mai pregnant, cu cat se doreste o protectie reala a salariatului.