UPDATE ora 22.00: Ministrul Sănătății a decis eliberarea din funcție a consilierului Benoni Țiganiuc
Ieri la Ministerul Sănătății(MS) a avut loc o întâlnire între reprezentanții MS și reprezentanții celor câteva zeci de absolvenţi ai facultăţilor de medicină care deși au obţinut punctaj de promovare la concursul de rezidențiat nu au putut obține post în centrul pentru care au candidat din cauza epuizării locurilor. Deși în țară au rămas posturi neocupate și OG 18 din 2009 prevede la articolul 18 indice 1 că abia „în cazul în care la finele repartiţiei candidaţilor promovaţi la concursul de rezidenţiat rămân locuri/posturi de rezident neocupate, Ministerul Sănătăţii poate organiza, pentru ocuparea acestora, o sesiune extraordinară de concurs de rezidenţiat în primul semestru al anului următor”, MS refuză să redistribuie medicii pomovați pe posturile rămase neocupate în alte centre universitare decât acela în care au candidat. Refuzul MS are la bază Metodologia concursului de rezidențiat din 15 noiembrie 2015 aprobată prin Ordinul Comun MS (Nicolae Bănicioiu) și MECȘ(Sorin Câmpeanu) nr.1195/5414/2015 în care s-a prevăzut că : ”Locurile şi posturile rămase neocupate în urma finalizării alegerilor NU se vor putea redistribui altor candidaţi declarați promovați în alte centre universitare, acestea urmând a fi ocupate numai printr-un alt concurs de rezidenţiat.”.
Ordinul este ilegal pentru că așa cum ne-a obișnuit deja Curtea Constituțională prin deciziile sale de admitere a neconstituționalității unor acte normative, „normele de tehnică legislativă referitoare la integrarea proiectului în ansamblul legislaţiei statuează că actul normativ trebuie să se integreze organic în sistemul legislaţiei, scop în care actul normativ trebuie corelat cu prevederile actelor normative de nivel superior sau de acelaşi nivel cu care se află în conexiune [art. 13 lit. a) din Legea nr. 24/2000]. Pentru sublinierea unor conexiuni legislative se utilizează norma de trimitere [art. 16 alin. (1) teza a doua din Legea nr. 24/2000], care operează întotdeauna între acte normative cu aceeaşi forţă juridică.”
Adică nu poți modifica o Ordonanță de Guvern care a fost emisă prin abilitarea Guvernului de către Parlament și deci are putere de lege printr-un ordin emis de doi miniștri. Dacă legea spune că se organizează un alt concurs abia după ce se distribuie medicii promovați pe locuri, NU poți să contrazici această prevedere prin ordin de ministru.
Evident că tinerii promovați vor acționa în judecată MS și vor cere neconstituționalitatea acestui Ordin dar durează. În acest timp ei fiind promovați în urma examenului, nu pot beneficia nici măcar de șomaj (nu că și-ar dori asta) iar un consilier al secretarul de stat, Dorel Săndesc le-a spus acestora „prietenește” credea el, „golănește” credem noi, că nu înțelege patriotismul lor de a munci în țară, că știu engleza și ar face bine să-și vadă interesul și să plece să muncească afară. Nu publicăm încă numele consilierului, oferindu-i posibilitatea de a demisiona onorabil din funcția plătită din bani publici. Angajații ministerului nu sunt niște dumnezei plătiți de noi ca să-i umilească pe viitorii medici specialiști ce ne vor alina bătrânețile și nu mai acceptăm mafia din sănătate care-și promovează copiii și nepoții pe cele mai bune posturi iar medicii cu adevărat pricepuți sunt tot timpul ocoliți sau chiar alungați din România. Luați aminte!
Actualizare 1: Tinerii medici anunță proteste în stradă https://www.facebook.com/events/814816351963057/ pentru luni, ora 18.00 în fața Palatului Cotroceni.
Actualizare 2: Consilierul n-a demisionat așa că îl puteți auzi AICI pe Țigăniuc Benoni, consilierul lui Săndesc.