Edilul-șef al Capitalei, Sorin Oprescu, are acum o nouă prioritate: consolidarea clădirilor cu risc seismic. Dacă ar fi să se ia după declarațiile lui Oprescu privind prioritățile sale, bucureștenii nu ar avea degete la måini să le numere. Și în cursul anului trecut, primarul general al Capitalei vorbea despre consolidarea clădirilor cu risc seismic tot ca o prioritate. Dar atunci și-a permis să dea vina pentru „neîmplinirile“ sale pe asociațiile de proprietari. În luna aprilie a anului 2009, Oprescu a precizat că pe lista imobilelor înscrise la gradul I de risc seismic se află 318 imobile, dar că „nu se poate estima perioada necesară reabilitării, atåta timp cåt asociațiile de proprietari nu colaborează cu municipalitatea, iar foarte mulți oameni trăiesc cu impresia că, dacă ne permit să intrăm în case, să le consolidăm, rămån fără ele“. Potrivit edilului-șef al Capitalei, în perioada 2004-2009 au fost reabilitate 12 imobile. Deși Bucureștiul are 318 imobile cu risc seismic ridicat, iar primarul Oprescu „iese la înaintare“ spunånd că se „frămåntă“ pentru rezolvarea acestei probleme, realitatea este alta. Chiar el a recunoscut că, într-un an, dintre cele 318 imobile, Primăria Generală nu a fost în stare decåt să reabiliteze un singur bloc cu 55 de apartamente. „În anul 2009 au fost executate lucrările și a fost recepționat un imobil cu 55 apartamente, iar în prezent sunt în execuție lucrările la cinci imobile cu 226 de apartamente“, a afirmat Oprescu. Întrebarea este: în acest ritm, cånd vor fi reabilitate toate clădirile care figurează pe lista imobilelor cu risc seismic ridicat? Anul trecut, edilul-șef al Capitalei a promis că lucrările de consolidare pentru cele 318 imobile vor fi finalizate în cel mult patru ani.
Sediul editurii Curtea Veche, blocat ilegal cu lanțuri
Sediul din București al editurii Curtea Veche a fost blocat, în urmă cu două zile, de o firmă de pază, care a pus lanțuri la ușile și porțile clădirii, o angajată a instituției fiind „reținută“ în interiorul imobilului, după cum a declarat, pentru Mediafax, directorul editurii, Irene Arsene. Potrivit acesteia, gestul firmei de pază nu este rezultatul unei hotărâri judecătorești, ci „un abuz“ dintr-un „lanț de abuzuri“. Directorul editurii Curtea Veche a mai spus că, probabil, aceste metode de „intimidare“ sunt folosite deoarece în zona în care este plasat sediul editurii s-au ridicat foarte multe clădiri de birouri. „Această casă este obiectul unui litigiu lung și se dorește, probabil, obținerea ei, pentru a fi dărâmată“, a mai spus Irene Arsene. Curtea Veche este una dintre cele mai importante edituri din România.
Lucrările de demolare din Strada Gutenberg continuă
Lucrările de demolare la fosta reședință a prințului Zizi Cantacuzino-Grănicerul, situată în Strada Gutenberg nr. 3, continuă, în ciuda dispozițiilor Inspectoratului de Stat în Construcții București din 18 iunie a.c., de sistare a acestora, după cum susține Asociația pentru Memorie Identitară „Carpații“. Totodată, reprezentanții acestei asociații reamintesc că „pånă în acest moment, ministrul Culturii, singurul în măsură să dispună clasarea sau neclasarea unui imobil în lista monumentelor istorice, nu a emis niciun ordin în acest sens“.