Home Social Consorțiul „Universitaria” cere Ministerului Educației alocarea fondurilor în funcție de calitate

Consorțiul „Universitaria” cere Ministerului Educației alocarea fondurilor în funcție de calitate

DISTRIBUIŢI

Consorțiul "Universitaria", care reunește cele mai importante cinci universități din România, cere Ministerului Educației ca alocarea fondurilor pentru instituțiile de învățământ superior să se facă în funcție de calitatea și de importanța acestora.
Rectorul Academiei de Studii Economice (ASE) din București, Pavel Năstase, a declarat, sâmbătă, la Cluj-Napoca, într-o conferință de presă care a avut loc la finalul unei reuniuni a Consorțiului "Universitaria", că se cere Ministerului Educației o repartizare a fondurilor alocate în funcție de importanța și calitatea procesului educațional și de cercetare din universități.
"Apoi, în ceea ce privește costul pe student, cerem să avem o fundamentare clară cât costă un student pentru a fi pregătit într-un program de licență, masterat sau doctorat, ca pe baza acestui cost să se facă această alocare și nu în baza sumei alocate din bugetul de stat raportată la numărul de studenți din România, care nu este o abordare potrivită. Vrem să cerem Ministerului Educației să venim cu o fundamentare a costului pe student pe care să o prezentăm ministerului, iar în Consiliul Național de Finanțare a Învățământului Superior colegii noștri să construiască o metodologie care să țin cont de calitate și de excelență, nu de indicatori cantitativi. Să se producă o decizie potrivită privind finanțarea învățământului superior", a spus Năstase.
Rectorul Universității "Babeș-Bolyai" (UBB) din Cluj-Napoca, Ioan Aurel Pop, a declarat, în aceeași conferință de presă, că universitățile din România sunt subfinanțate, iar în aceste condiții nu se pot aștepta "mari performanțe", în comparație cu alte universități din străinătate, care au finanțări de trei ori mai mari decât cele românești.
"Tot legat de finanțări, am căzut de acord că ierarhizarea universităților este absolut obligatorie. Noi nu mai putem să împărțim egal cu universități din Reșița, Târgu Jiu, Târgoviște, pentru că suntem universități care dăm tonul în România, cu cadre didactice de elită, care publică în toată lumea și de aceea o ierarhizare a universităților pe programe de studii, institute de cercetări, este absolut fundamentală. Iar în funcție de această ierarhizare să se acorde finanțările", a spus Pop.
Din Consorțiul "Universitaria" fac parte Universitatea "Babeș-Bolyai" din Cluj-Napoca, Universitatea București, Academia de Studii Economice București, Universitatea de Vest din Timișoara și Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iași.
Conducerile celor cinci universități reunite la Cluj-Napoca au mai discutat despre acreditarea masteratelor, dubla specializare, educația continuă, mobilitatea studenților, relația universităților cu mediul de afaceri, situația arieratelor.
La reuniunea consorțiului de la Cluj-Napoca au participat rectorii și prorectorii acestor universități.

Rudi Vania

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.