Premieră pentru constructorii care ridică imobile în mod ilegal în Capitală.
Parchetul Judecătoriei Sectorului 2 a dispus oprirea construcției unui bloc din strada Mihai Eminescu 188 din Capitală, din cauza pagubelor cauzate imobilelor din vecinătate, precum și începerea urmăririi penale a administratorului firmei de construcții, Cristian Țoi. Procurorii au luat, ieri, decizia de a opri lucrările de construcție a clădirii, situată într-o zonă protejată a Capitalei, se arată într-un comunicat de presă al Asociației „Salvați Bucureștiul“. Aceștia precizează că beneficiarul construcției este firma controlată de familia fostului deputat PSD Viorel Gheorghiu.
Totodată, aceștia subliniază că ridicarea blocului a cauzat pagube importante clădirilor din vecinătate, în special celor de la numărul 186, unde un corp de clădire s-a prăbușit parțial, după care au căzut și stålpii de susținere. În plus, clădirea de la numărul 184 are pereții fisurați, iar tasarea pardoselilor se accentuează.
Cei care au sesizat mai arată că Tribunalul București a dispus, în martie, suspendarea autorizației de construire a blocului, iar Primăria Capitalei a dipus oprirea oricăror lucrări, în momentul în care aceasta ajunsese la etajul al doilea, însă firma a continuat să ridice imobilul.
„În prezent, construcția a ajuns la etajul al șaptelea, profitåndu-se de faptul că ITCB a tolerat executarea de lucrări, fără a lua măsuri concrete de stopare a acestora. Urmare a plångerii penale, înaintată de Parchetul de pe långă Judecătoria Sectorului 2, a dispus începerea urmăririi penale a administratorului societății, Cristian Țoi, pentru săvårșirea infracțiunii de continuare a executării lucrărilor, după oprirea acestora de către organele de control“, se arată în comunicatul de presă.
Totodată, procurorul de caz a dispus oprirea tuturor lucrărilor pånă la finalizarea procesului, iar ITCB este obligat să ia toate măsurile necesare pentru respectarea rezoluției de oprire a lucrărilor.
Potrivit reprezentanților societății, cei care au construit au primit autorizație de construcție în 2007, pentru o clădire de șapte etaje, deși regulamentul de urbanism al zonei prevede că imobilele nu pot avea mai mult de un etaj în plus față de clădirile învecinate, care au un etaj. Primăria Sectorului 2, Primăria Capitalei, Tribunalul București și ITCB au decis, toate, în cursul anului 2010, oprirea lucrărilor, însă acestea au continuat, precizează sursa citată.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane