Raportul de evaluarea pe anul 2005 al Agentiei Nationale Antidrog mentioneaza ca aproximativ 35.000 de romani consuma droguri, iar cei mai multi sunt din Bucuresti. In aceste conditii, in capitala exista doar trei centre de tratament substitutiv cu metadona, la nivel national situatia fiind si mai proasta. In plus, numarul celor care solicita ajutor scade de la an la an. Daca in 2001, 2.134 de persoane doreau sa urmeze un tratament, anul trecut doar 1.583 de consumatori au decis sa scape de dependenta.
Agentia Nationala Antidrog (ANA) a facut ieri public raportul de evaluare pe 2005 privind strategia antidrog, din care rezulta ca tinerii sunt principalii consumatori de stupefiante ilegale, iar heroina este substanta pe care o prefera aproximativ jumatate din toxicomani. De asemenea, consumul injectabil al acestei substante a fost definit ca fiind -consum problematic de droguri-.
Cei mai multi consumatori sunt in orasele mari
Majoritatea persoanelor care se drogheaza provin din Bucuresti. Conform presedintelui ANA, Pavel Abraham, aproximativ 24.000 de toxicomani sunt din Capitala, cea mai mare parte dintre ei preferand heroina. Dintre acestia, doar 800 au beneficiat de tratament pe parcursul anului trecut. In tara, asistenta medicala de urgenta, curativa si prin metadona se asigura fie prin intermediul compartimentelor de toxicologie din spitalele judetene, fie prin laboratoarele de sanatate mintala si spitalele de psihiatrie, insa metodele utilizate sunt destul de primitive si doar in putine cazuri dau rezultate. Mai mult, Abraham a recunoscut ca in momentul de fata -nu putem asigura tratament pentru toata lumea. -Cele mai multe persoane care au beneficiat in 2005 de asistenta medicala provin din Bucuresti, Iasi si Cluj. De asemenea, fata de 2004, a fost semnalata o crestere cu 6% a cazurilor raportate in judetul Botosani.
Aproape jumatate din cei care au solicitat tratament erau dependenti de heroina, 11,31% de alcool, iar 10,27% doreau sa se lase de fumat. De asemenea, 2,27% au necesitat tratament pentru a scapa de dependenta de canabis, iar 0,31% consumau cocaina.
70% din toxicomanii care au cerut tratament aveau hepatita B sau C
Anul trecut, in Romania a fost inregistrat un singur caz nou de infectare cu virusul HIV in randul persoanelor dependente de droguri. Dintre toate statele Europei, Romania sta cel mai bine la acest capitol. Nu acelasi lucru se intampla insa si in cazul infestarii cu hepatita de tip B sau C. Potrivit presedintelui ANA, aproape 70% din persoanele care fac tratament cu metadona sunt infectate-.
Un alt aspect ingrijorator care a reiesit din raportul din 2005 se refera la situatia din penitenciare. Din cei 37.600 de detinuti, 2.402 au recunoscut ca sunt consumatori de stupefiante, iar 62,23% din ei aveau varste intre 20 si 24 de ani. De asemenea, s-a constatat ca se manifesta tot mai mult tendinta de crestere a detinutilor care se declara toxicomani inainte de a fi arestati. Si in acest caz, heroina este substanta cea mai consumata, fiind preferata de 90% din detinuti.
In 2005 s-a dublat cantitatea de droguri confiscate
Anul trecut au fost capturate 914,16 kilograme de droguri, cantitate de doua ori mai mare decat cea confiscata in 2004. Aproape jumatate din stupefiantele recuperate de autoritati in 2005 erau droguri de mare risc (404,12 kilograme). De asemenea, tot pe parcursul anului trecut s-a inregistrat si una dintre cele mai mari capturi de heroina din istoria Romaniei, respectiv 285,07 kg, cu 77,05% mai mult decat in 2004. Presedintele Abraham a atras atentia si asupra faptului ca a crescut numarul infractiunilor privind drogurile. Astfel, daca in 2001 au fost inregistrate 670 de fapte ilegale, in 2005 numarul lor a ajuns la 2.365, iar 2.203 persoane au fost cercetate, 67,58% din ele fiind prinse in flagrant. Instantele de judecata au dispus in total condamnarea a 632 de persoane pentru infractiuni la regimul juridic al drogurilor si precursorilor, printre care erau si 43 de minori.
5% din populatia globului consuma stupefiante
Potrivit datelor care reies din Raportul mondial privind drogurile, elaborat de Biroul Natiunilor Unite pentru Controlul Drogurilor si al Criminalitatii (UNODC), la nivel mondial exista peste 200 de milioane de consumatori de droguri diferite, iar 20.000 de persoane mor anual din cauza supradozelor. Canabisul este drogul cel mai traficat, dar si cel mai consumat, in intreaga lume, iar valoarea pietei drogurilor ilicite a fost estimata, pentru anul 2003, la 13 miliarde dolari la nivelul productiei, la 94 miliarde dolari la nivelul vanzarilor en-gros si la 322 miliarde dolari la nivelul vanzarilor en-detail, ceea ce reprezinta o valoare mai mare decat produsul intern brut al 88% din tarile lumii.