Chiar daca este greu de spart mafia intereselor – care se grupeaza in jurul spitalelor, acolo unde sunt cele mai mari costuri si, implicit, sunt rulate sume uriase -, la presiunea organismelor internationale, Ministerul Sanatatii nu are de ales si face ordine in sistem.
Mai putine paturi
Reducerea numarului de paturi si a duratei de spitalizare, o mai buna clasificare a unitatilor sanitare, dezvoltarea asistentei medicale primare si de specialitate din ambulator trebuie sa fie principalele obiective ale reformei sanitare din 2003, a declarat secretarul de stat, Radu Deac.
Aceste obiective vor fi cuprinse intr-un raport care va fi inaintat Ministerului Sanatatii si Familiei saptamana aceasta si reprezinta concluziile mai multor runde de dezbateri care au avut loc cu ocazia celei de-a opta editii a Conferintei Unitatilor de Cooperare a proiectelor din domeniul sanatatii finantate de Banca Mondiala – manifestare care s-a desfasurat in perioada 21-23 noiembrie 2002, la Bucuresti.
In Romania au fost reduse, in 2002, 7.500 de paturi de spital, dar masura trebuie continuata pe termen mediu cu un numar semnificativ, ajungand chiar 30%. Internarile necesare in spitalele dotate, respectiv centrele universitare, sunt de numai 10%. In schimb, in unitatile sanitare cu dotari precare sau fara echipamente medicale este mult mai mare, de aproximativ 40%, a declarat Silviu Radulescu, reprezentant al BM pentru Romania.
-De fapt, poate nu numarul de paturi reprezinta problema principala a reformei, ci repartitia nejudicioasa a acestora, respectiv prea multe pentru acuti si prea putine pentru ingrijiri pe termen lung-, a apreciat Radulescu.
Banca Mondiala continua sa sustina si in 2003 reforma sanitara din Romania, pentru aceasta urmand sa fie alocate 40 milioane de dolari, a anuntat Ziad Alahdad, director al Biroului Bancii Mondiale din Romania. Aceste fonduri vizeaza dezvoltarea asistentei medicale de urgenta, achizitionarea ambulantelor superdotate si a echipamentelor medicale de inalta performanta.
Secretarul de stat Radu Deac a precizat ca reforma spitalelor va fi facuta paralel cu devoltarea asistentei primare si de specialitate din ambulator. -Vom incuraja privatizarea cabinetelor medicilor de familie. Dar doctorii trebuie sa fie stimulati, sa aiba un venit care sa-i confere un trai decent, masina si casa, iar cabinetul sa fie dotat cu aparatura care sa permita efectuarea investigatiilor de rutina. Dupa ce medicii de familie vor avea conditii de viata si de munca civilizate, presiunea pe spital va scadea si vom putea reduce numarul de paturi si zilele de spitalizare-, a conchis Deac.
Criza medicamentelor, departe de final
Majoritatea farmaciilor din intreaga tara refuza sa elibereze medicamente compensate si gratuite, in asteptarea banilor datorati de casele de asigurari de sanatate. In loc sa ia masuri urgente de deblocare a crizei, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate ameninta cu controale.
Astfel, bolnavii raman fara tratament si cu o reteta expirata – conform regulilor CNAS, o reteta compensata este valabila doar 48 de ore de la data perscrierii. O parte dintre ei se interneaza, fapt ce determina cresterea costurilor. In plus, medicilor de familie CNAS le-a recomandat sa prescrie medicamentele cele mai ieftine.