Conventiile civile si-au dat obstescul sfarsit o data cu intrarea in vigoare a noului Cod al muncii, pe 1 martie 2003. Multi angajatori s-au grabit sa le transforme in contracte individuale de munca, astfel ca pe 31 martie 2003, numai in domeniul de activitate privat au fost inregistrate peste 50.000 de asemenea transformari, dupa cum arata evidentele Inspectiei generale a muncii din cadrul Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale.
-Dar, vorbind exclusiv despre prestari servicii, noul Cod al muncii iese din cauza, celelalte tipuri de conventii – cu caracter ocazional – care sunt reglementate de Codul civil si Codul comercial-, a precizat secretarul de stat in MMSS, Ion Giurescu. -Atat Codul muncii, Codul civil si Codul comercial sunt acte normative de rang egal. Prin urmare, aparitia noului Cod al muncii nu afecteaza celelalte doua acte normative. Si ma refer la modul in care noul Cod al muncii reglementeaza raporturile de munca-, a mai precizat Ion Giurescu. Astfel, daca activitatea prestata in cadrul unei foste conventii civile este de prestari servicii, contractul prestatorului poate intra pe Codul civil.
Din punctul de vedere la angajatului, acesta poate renunta la aceasta calitate, devenind – conform Codului comercial – persoana fizica autorizata pentru prestari servicii. Astfel, contractul sau cu fostul angajator va iesi din sfera Codului muncii, devenind unul de prestari servicii, avantajos pentru ambii parteneri.
Ca exemplu, pentru un salariat care primeste un salariu net de cinci milioane de lei, angajatorul trebuie sa plateasca – cu tot cu taxe – aproximativ 12,5 milioane de lei.
Dar, daca salariatul trece pe conventie comerciala – aprobata de primarie, in baza actelor doveditoare -, devenind persoana fizica autorizata, acesta poate solicita fostului angajator plata serviciilor in totalitate, ramanand ca prestatorul de servicii sa se achite fata de fisc.
Astfel, prestatorul (fostul angajat) poate solicita, ca plata, o suma apropiata cuantumului platit de angajator, cu obligatia – fata de MMSS – de a-si achita contributia la Fondul de asigurari sociale, de unul singur, in cazul in care doreste sa beneficieze de pensie.
Incheierea unei conventii pe baza Codului civil nu inseamna raport de munca; nu se plateste C.A.S., somaj si absolut nimic la sigurarile sociale. In plus, nu are nici o legatura cu MMSS-, a mai precizat Ion Giurescu.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane