Malformatiile congenitale continua sa ramana o importanta cauza de deces, a patra in mortalitatea infantila inregistrata anual la nivel national. In cei peste zece ani de tranzitie, Ministerul Sanatatii nu a gasit solutii de ameliorare, iar ajutoarele date de straini sunt nesemnificative in raport cu amploarea fenomenului.
Infectii contractate de mama
-In unele judete, mai ales din Moldova, malformatiile constituie chiar a treia cauza de deces, fara insa ca aceste evenimente sa poata fi puse pe seama accidentului de la Cernobil. Cauzele malformatiilor la nou-nascuti sunt fie de natura genetica, fie provocate de unele infectii (precum guturai, gripa, infectii acute ale cailor respiratorii, viroze) contractate de mame in primele trei luni de sarcina, cand se formeaza organele fatului-, apreciaza doctorul Dan Viorel, sef de sectie la Spitalul -Grigore Alexandrescu- din Bucuresti.
Infectiile, dar si factorii genetici favorizeaza aparitia malformatiilor digestive, precum ocluzii intestinale, lipsa peretului abdominal, afectiuni renale, boli cardiace grave, afectiuni pulmonare si cerebrale.
Daca gravidele ar merge la medic inca din primele saptamani de sarcina, cu certitudine ca multe dintre aceste afectiuni ale nou-nascutilor ar putea fi evitate sau, daca malformatia este incompatibila cu viata, ar fi efectuate mici cezariene, inainte ca sarcina sa implineasca cinci luni. Din pacate, interventiile de acest tip sunt realizate numai in clinici universitare.
Din nou lacunele legislative
Legislatia romaneasca nu prevede sanctiuni pentru gravida care nu se prezinta la control. In Anglia, de pilda, este obligatoriu ca pe durata celor noua luni de sarcina femeia gravida sa mearga la doctor de cel putin zece ori, pentru a beneficia de consultatii si asistenta medicala gratuita la nastere. Femeile care nu se prezinta la cele zece controale obligatorii platesc contravaloarea asistentei medicale si a tratamentului acordate la nastere, un fel de -taxa- pentru incalcarea Legii sanatatii.
Doctorul Viorel a criticat lipsa unui numar mai mare de programe privind sanatatea mamei si a copilului, in conditiile in care cele doua categorii reprezinta aproape o treime din populatia Romaniei. -In conditiile in care numarul nou-nascutilor este tot mai mic, iar mortalitatea infantila prin malformatiile congenitale continua sa fie ridicata, sarcina Executivului, dar mai ales a Ministerului Sanatatii si Familiei, este aceea de a sustine programe care sa vina in sprijinul mamelor si copiilor. In ultimii ani, problemele legate de mortalitatea infantila si a copilului intre zero si cinci luni au fost lasate de izbeliste, dovada ca, dintre cele 33 de programe nationale, numai unul face referire la mama si copil, in timp ce mortalitatea infantila din Romania este cea mai ridicata din Europa-.
In cazurile grave de malformatii congenitale, doctorii spitalelor de pediatrie fac mari eforturi sa salveze viata acestor copii, reusind operatii extrem de dificile. Costurile serviciilor medicale din spitalele de pediatrie ar trebui regandite, multe fiind subevaluate. In urma cu 20 de ani, toate malformatiile congenitale erau monitorizate, existand chiar un registru national pentru aceste cazuri. Evidentele au disparut o data cu -abandonarea- de catre autoritatea sanitara a programului privind urmarirea gravidei si a nou-nascutului. In aceste conditii, grija pentru sanatatea mamei si a copilului ramane un simplu angajament electoral.
-Operation Smile-, lectia americana
Nici malformatiile estetice nu sunt de neglijat. Fara se rezolve problemele din domeniu, strainii incearca sa ne dea o mana de ajutor. Actiunea -Operation Smile Romania-, demarata pe 12 iulie de catre fundatia americana cu acelasi nume, s-a incheiat ieri. Spitalul de Pediatrie -Sf. Ioan- din Galati a fost gazda unui maraton de opt zile, perioada in care s-au efectuat 130 de interventii chirurgicale pentru corectarea malformatiilor faciale: <gura de lup>, <buza de iepure> si a cicatricilor provocate in urma arsurilor. Daca primele trei zile au fost folosite pentru programarea bolnavilor sositi din toata tara, in ultimele trei s-a operat non-stop, de la ora sapte dimineata pana la ora 21.00.
Sase chirurgi, trei italieni, doi israelieni si un german, au operat in doua schimburi. Un copil care urma sa fie operat era controlat si diagnosticat de pediatru, anestezist, chirurg; toti faceau o evaluare a pacientului, puneau cap la cap toate informatiile si decideau impreuna ce au de facut, asumandu-si raspunderea.
Interventiile chirurgicale au fost facute in sala de operatie din cadrul Sectiei de Chirurgie, ale carei saloane au fost aproape in totalitate puse la dispozitie pacientilor Fundatiei -Operation Smile-.
Operatiile au decurs bine, iar suma cheltuita pentru fiecare pacient este de aproximativ 700 de dolari.