Insistand in incercarile de a avea cat mai multi contribuabili, Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale insista – si in ultima versiune a Codului muncii – sa-i vada salariati cu acte in regula si pe minorii – absolventi de gimnaziu sau nu… – care nu-si mai pot gasi locul in vreo institutie de invatamant. Astfel, articolul respectiv precizeaza ca -Incadrarea in munca a persoanelor sub 15 ani este, de regula, interzisa. Prin lege se pot stabili in mod exceptional si activitatile pe care le pot desfasura copiii cu varsta intre 13 si 15 ani-. Dandu-si seama ca munca -la negru- a celor mici nu poate fi controlata, MMSS s-a gandit macar sa o oficializeze. Dar, in acest fel, -beneficiarii- nu vor fi copiii pusi la munca, ci unii parinti lipsiti nu atat de venituri, cat de scrupule. Care nu vor ezita sa-i scoata din bancile scolii, pentru un venit in plus. Ce-i drept, se precizeaza ca prin hotarare de Guvern se vor stabili locurile de munca deosebite – grele, vatamatoare sau periculoase – in care incadrarea in munca nu se poate face decat incepand cu varsta de 16 ani. Situatii in care copii sub 15 ani erau exploatati de parinti s-au tot vazut, dar legiferarea acestor situatii, chiar si in conditii restrictive, nu reprezinta un pas demn de mileniul III. In acest caz, nu este de sperat decat ca viitoarea Lege a invatamantului preuniversitar sa prevada clauze si pedepse mari pentru parintii care isi vor obliga copiii sa renunte de timpuriu la scoala in favoarea unui castig material…
Munca sau activitatea impusa de autoritatile publice nu va mai putea fi aplicabila decat in conditia in care exista o hotarare judecatoreasca de condamnare ramasa definitiva, in conditiile legii. In schimb, celelalte puncte ale articolului privind munca fortata au ramas neschimbate. Astfel, nu se considera munca fortata -munca sau activitatea impusa de autoritatile publice, pentru indeplinirea obligatiilor civile normale stabilite de lege, sau in cazuri de forta majora: razboi, catastrofe sau pericol de catastrofe precum: incendii, inundatii, foamete, cutremur, epidemii sau epizootii violente, invazii de animale sau insecte si, in general, toate circumstantele care pun in pericol viata sau conditiile normale de existenta ale ansamblului ori ale unei parti a populatiei-. Printre acestea se numara si punctul in care este specificat ca, in timpul serviciului militar obligatoriu, activitatea sau munca impusa de autoritati nu poate fi considerata munca fortata…
Amenzile pe care le risca angajatorii daca incadreaza minori cu nerespectarea conditiilor legale de varsta sau folosirea acestora pentru prestarea unor activitati cu incalcarea prevederilor legale referitoare la regimul de munca al minorilor vor fi intre 50 si o suta de milioane de lei, conform dispozitiilor proiectului de Cod al muncii.
Tot la o suta de milioane poate ajunge si amenda pentru impiedicarea sau obligarea, prin amenintari sau violente, a unui salariat sau a unui grup de salariati sa participe la greva sau sa munceasca pe timpul grevei.
Primirea la munca a unei persoane pentru care nu a fost intocmit contract individual de munca ori stipularea in contractul individual de munca a unor clauze contrare dispozitiilor legale va fi sanctionata cu amenda intre 50 si o suta de milioane de lei.
Si refuzul de a permite accesul inspectorilor de munca in incinta unitatii sau refuzul de a le pune la dispozitie documentele solicitate va fi sanctionat cu amenzi de pana la 90 milioane de lei.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane