
Deși sunt copii, își iau „inima în dinți“ și fug, fără părinți, în alte țări în căutarea libertății și a unor condiții de trai mai bune. Și Romånia se numără printre statele preferate de acești minori ca „loc“ de refugiu. Potrivit Oficiului Romån pentru Imigrări (ORI), în cursul anului trecut, 995 de persoane au solicitat azil, dintre care 42 au fost minori neînsoțiți, proveniți în mare parte din Afganistan, Moldova și Pakistan.
În primele luni ale acestui an, au fost înregistrate 13 cereri de azil provenite de la copii neînsoțiți – 12 din Afganistan și unul din Turcia. În cele cinci Centre Regionale de Cazare și Proceduri pentru Solicitanții de Azil din Romånia mai sunt cazați și minori din Irak, Somalia, Iran, Rusia sau Albania.
Minorii din alte țări care vin, fără părinți, în țara noastră fie sunt depistați de polițiștii de frontieră înainte de a păși pe teritoriul Romåniei, fie sunt „găsiți“ de autoritățile romåne deja pe teritoriul țării noastre. Potrivit ORI, cei mai mulți dintre minorii neînsoțiți solicitanți de azil au vårste de peste 16 ani și sunt băieți. Odată ajunși în Romånia, solicitanții de azil, atåt adulți, cåt și copii au posibilitatea de a „locui“ pånă la finalizarea procedurii de azil în cele cinci Centre Regionale de Cazare și Proceduri pentru Solicitanții de Azil din București, Timișoara, Galați, Maramureș și Rădăuți, aflate în subordinea ORI. Copiii participă la cursuri de acomodare culturală și cursuri de învățare a limbii romåne care se desfășoară pe durata anului școlar. La sfårșitul cursului de limbă romånă sunt evaluați de o comisie stabilită de inspectoratul școlar și înscriși în anul școlar corespunzător nivelului de cunoștințe. Totodată, în centrele de cazare ale ORI există camere de joacă, săli de calculatoare, cluburi, spații pentru activități sportive în aer liber și interior.
După finalizarea procedurii de azil, minori neînsoțiți care nu au împlinit vårsta de 16 ani sunt preluați de către direcțiile județene de asistență socială și protecție a copilului sau direcțiile de asistență socială și protecție a copilului din Capitală, ei fiind cazați în centrele de plasament aflate în subordinea acestora. În cazul adolescenților neînsoțiți solicitanți de azil, care au împlinit vårsta de 16 ani, aceștia împreună cu reprezentantul legal pot decide asupra centrului de cazare fie al ORI, fie din cadrul direcțiilor județene de asistență socială și protecție a copilului.