Multi copii din centrele de ocrotire ar fi tentati sa renunte la scoala pentru a munci, existenta unor bani de buzunar conferindu-le tinerilor autonomie si un sentiment de libertate insuficient asigurat in institutii, a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, Gabriela Alexandrescu, presedintele Organizatiei Salvati Copii, citand dintr-un raport al organizatiei.
Potrivit anchetei -Alternative la ingrijirea institutionalizata-, principalele nemultumiri ale copiilor institutionalizati vizeaza lipsurile materiale (mobilier, imbracaminte), lipsa unui spatiu personal necesar satisfacerii nevoii de intimitate sau a banilor de buzunar, care ofera o anumita autonomie si un sentiment de libertate. Din aceasta cauza, cei mai multi dintre copii afirma ca tentatia de a renunta la scoala pentru a munci este foarte mare, dar ca nu abandoneaza cursurile, pentru ca se tem ca altfel ar putea fi dati afara din centrele de plasament, potrivit aceluiasi sondaj.
**Desi numarul copiilor care locuiesc in aceeasi camera s-a redus, in ultimii ani, de la 10,15, chiar 25 de locuri intr-un dormitor la patru, cel mult cinci, totusi copiii acuza lipsa unui spatiu in care sa se retraga la un moment dat, cand simt nevoia sa fie singuri-, afirma Alexandrescu.
Baietii, in special, reclama dezinteresul profesorilor, pe de o parte, si, pe de alta parte, inutilitatea informatiilor pe care scoala le ofera in raport cu provocarile vietii. Atat baietii, cat si fetele vorbesc despre liceu ca despre un mediu care nu le este deschis, atat din cauza precaritatii achizitiilor scolare, cat si a faptului ca o pregatire liceala nu le asigura integrarea rapida pe piata fortei de munca, asa cum le este oferita de o scoala profesionala sau de un curs de calificare intr-o meserie.
Din punctul de vedere al securitatii, mediul din institutii este perceput diferit de cele doua sexe. Astfel, fetele vad in institutie un mediu securizat, unde se simt protejate, considerand ca abuzurile si riscul de a consuma alcool, tutun si droguri sunt mai ridicate pentru copiii care stau in familie si al caror anturaj este greu de supravegheat. Baietii insa considera ca mediul din institutii este mult mai deschis abuzurilor (chiar si de natura sexuala) si violentei fizice si verbale din partea colegilor.
Fetele valorizeaza mai mult relatiile cu adultii din institutie, manifestand o nevoie de afectivitate si de apartenenta de grup mai ridicata decat baietii. Toti copiii exprima insa nemultumire fata de rigiditatea adultilor si fata de implicarea redusa a copiilor in organizarea propriului timp liber.
Atat fetele, cat si baietii chestionati sustin ca nu s-au gandit inca la ceea ce vor face in momentul in care vor parasi institutia. Copiii sustin ca s-ar adapta relativ repede la viata de familie, in conditiile in care ar putea cunoaste acea familie prin vizite repetate si ar petrece timpul liber impreuna, mai ales daca noii parinti sau asistenti maternali ar manifesta intelegere si rabdare.
Aproape 50.000 de copii sunt ingrijiti, in prezent, in centrele de plasament publice si private, iar alti 38.615 sunt inclusi in siteme alternative de protectie.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane