Mult mai pesimisti decat parintii lor, copiii Romaniei nu au incredere in politicieni, in Guvern si nici in seful statului. Cei mai tineri dintre romani sunt convinsi ca problemele lor nu sunt suficient – sau chiar deloc! – luate in seama de autoritati, releva sondajul de opinie -Voci tinere-, difuzat miercuri, 23 ianuarie, de reprezentanta UNICEF in Romania si Ministerul Afacerilor Externe.
Karin Hulshof, reprezentantul UNICEF pentru Romania si Republica Moldova a precizat ca sondajul a fost realizat anul trecut si prezinta opiniile, ingrijorarile, sperantele si visele copiilor si adolescentilor din aceste doua tari.
Copiii romani ar dori ca Guvernul sa se ocupe mai mult (51%) de educatie/scoala. Ei isi exprima dorinta ca asistenta sociala sa se imbunatateasca (64%). Copiii ar dori sa fie consultati mai mult de catre administratia locala cu privire la o mai buna selectie a activitatilor din timpul liber si un sistem educational scolar mai bun, se precizeaza in raport.
Oricum, chiar daca lipsa de incredere in oficialitati ii caracterizeaza in mare masura, trei copii din patru spera totusi la o viata mai buna sau mult mai buna in viitor, in comparatie cu ceea ce le ofera prezentul. Intrebati despre cum ar vedea tara ideala pentru ei, copiii romani si-o imagineaza cu un nivel de trai mai ridicat (77%), o politica mai buna (46%) si mai putine probleme sociale (45%).
Desi cei mai multi dintre copiii chestionati spera ca situatia se va imbunatati la noi in tara, virusul emigrarii a contaminat 41% dintre ei, care afirma ca si-ar dori sa traiasca in alta parte atunci cand vor creste, in mod deosebit in Europa de Vest sau in SUA.
Copiii romani exprima un grad inalt de incredere in parinti, autoritatile religioase, medici si profesori. Avand in vedere ca 97% dintre cei intervievati sunt cuprinsi intr-o forma de invatamant, educatia reprezinta grija lor majora si, in acelasi timp, sursa lor majora de satisfactie si fericire. Potrivit sondajului, 64% dintre copiii romani sunt fericiti. Scoala, momentele placute cu familia si prietenii in timpul liber ii fac pe copii sa se simta fericiti. Ei sunt nefericiti atunci cand au probleme la scoala sau sunt pedepsiti.
Un fapt imbucurator, care atesta ca diferenta dintre generatii nu mai afecteaza legaturile familiale ca odinioara, este si descrierea pozitiva a relatiei parinte-copil, cu precadere cu mama. Din pacate, restul de 39% dintre subiectii intervievati declara ca se confrunta cu un comportament violent sau agresiv in casa.
Sondajul realizat in Romania este parte integranta a unuia cu mult mai amplu, realizat in 35 de state din Europa si Asia Centrala, unde traiesc 93 milioane de copii. Pentru realizarea acestui sondaj, sustinut financiar de catre UNICEF si cu sprijinul Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa, au fost intervievati 15.200 de copii cu varste cuprinse intre 9 si 17 ani, dintre care 400 reprezinta esantionul pentru Romania.