Românii ar putea fi obligați să facă dovada veniturilor sale anuale la orice consultație la medic, iar pensionarii vor umbla cu cupoanele de pensii pe 12 luni dacă Legea privind coplata va fi promulgată în forma în care a trecut de Parlament, avertizează fostul ministru al Sănătății, Cseke Attila. Acesta a criticat faptul că noua formă a legii a eliminat plafonul de 600 de lei de la care nu se mai percepea coplată și s-a introdus prevederea ca această sumă se se calculeze diferențiat, în funcție de venitul net al fiecărui cetățean. „Va fi un fel de coplată personalizată. Mă întreb cum se va putea aplica această prevedere? Fiecare pensionar se va prezenta la medic cu cupoanele de pensie pe un an, sau angajații cu fișele fiscale sau fluturașii de salarii? Ce facem în cazul salariaților, la sfârșit de an facem o regularizare a coplății, în funcție de regularizarea fiscală a salariilor?” a declarat Cseke, citat de Mediafax. Fostul ministru spune că Legea privind coplata așa cum a ieșit din Parlament este total schimbată față de propunerea Guvernului și modifică în totalitate filosofia acestui concept, iar aplicarea ei în forma actuală va crea harababură și va introduce birocrație excesivă în sistemul medical. Potrivit Legii 220, publicată în 30 noiembrie în Monitorul Oficial, coplata reprezintă contribuția pe care asiguratul la sistemul de sănătate trebuie să o plătească suplimentar față de cea decontată din fondul național unic al asigurărilor de sănătate. Suma ce va fi percepută ca și coplată se va calcula procentual din valoarea serviciilor medicale prevăzute în contractul cadru privind condițiile acordării asistenței medicale. Aceasta nu va putea însă depăși a douăsprezecea parte din valoarea veniturilor nete anuale realizate de fiecare asigurat. După atingerea sumei maxime privind coplata pe asigurat pe an calendaristic, serviciile medicale pentru care se încaseaza coplata sunt acordate fără coplată, potrivit legii.
Ministerul Sănătății intenționează să însă stabilească o sumă fixă până la care se percepe coplata, pentru a evita inechitățile față de cei care au venituri mari și care oricum plătesc sume importante la Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS).
Secretarul de stat din Ministerul Sănătății Cristian Anton Irimie a precizat că fiecare persoană care merge la medic va primi un tichet pentru suma plătită. Tichetele vor fi păstrate la pacient până când este atinsă suma fixă stabilită drept plafon de către Ministerul Sănătății, prin normele de aplicare a legii. Executivul propunea în noiembrie 2010, când a fost adoptat proiectul, ca suma maximă reprezentând coplata asiguratului într-un an calendaristic să nu depășească 600 de lei, iar peste această sumă, consultațiile, analizele și spitalizările să fie gratuite.
Mihaela Iamandei