Home Social -Cornu- si lapticu–, in faza scumpirilor

-Cornu- si lapticu–, in faza scumpirilor

DISTRIBUIŢI

La nici o saptamana de la inceperea scolii, problemele -pachetelului guvernamental- au inceput sa-si arate -coltii-. Cea mai mare insa – si care ne va costa cateva sute de miliarde de lei – este lipsa spatiilor frigorifice de depozitare a acestor produse alimentare, in scoli. Ca atare, Guvernul a decis alocarea altor bani pentru achizitionarea a cateva mii de frigidere…

In momentul de fata se pare ca programul -Lapte si corn- a intrat in normalitate, actiunea fiind insa apreciata diferit de cei implicati. Chiar si premierul Adrian Nastase considera ca programul -Cornul si laptele- s-a desfasurat, in general, -in conditii bune- in primele zile de scoala, recunoscand totusi ca au fost judete, precum Satu Mare, Timis, Salaj, Caras-Severin, Harghita, Galati, unde au intervenit -anumite probleme-.

Programul guvernamental in urma caruia elevii claselor I-IV vor primi in fiecare zi de scoala un corn si un pahar cu lapte are drept beneficiari un milion de copii, fiind necesare 200.000 de litri de lapte si peste 100 de tone de produse de panificatie, in fiecare zi.

Calvar pentru dascali

Programul guvernamental a fost primit cu incantare de scolari care, in pauza mare, asteapta cu sufletul la gura laptele si cornul. Pe de alta parte, invatatorii sunt nemultumiti de faptul ca operatiunea presupune pierderea unui timp pretios din orar. -Cum se suna de pauza mare, fugim mai repede decat copiii dupa lapte si cornuri. Trebuie sa ajungem inainte de a se forma coada, ca atunci nu mai ai nici o sansa. Trebuie sa stai cu ochii pe ceas in ora dinainte. Sa ai timp sa le dai temele pentru acasa, iar cand a sunat, vii repede la coada. Pana se numara produsele, se suna de intrare. Intri in clasa si sar toti copiii pe tine. Le dai cornurile, dar nu mai e pauza. Si toata lumea fasaie punga cornului. Lapte nu le-am putut da, ca a sosit la punga. Cum nu-si facusera trusele sanitare, nu aveau cani. Pentru a doua zi anuntasera branza topita. A venit tot lapte si tot nu l-au putut bea. Au plecat cu laptele acasa. Pe de alta parte, laptele este foarte rece. Admitand ca au cani, nu ii pot lasa sa-l bea rece. Ora urmatoare ar tusi toti. Apoi… cine le spala canile… S-a creat o adevarata brambureala-, sustine F.N., una dintre invatatoarele din Ploiesti.

Primarii – cei mai fericiti

In comuna Telega functioneaza, in acest an scolar, cinci unitati scolare. Potrivit functionarilor Primariei, -toti copiii au primit mancare, inca din prima zi de scoala. Nu s-au inregistrat neconcordante, cel putin pana acum. Iar daca inceputul a fost facut, nu cred ca vom intampina probleme de acum incolo-. Ca si la Provita de Sus, elevii din clasele I-IV din Banesti au inceput scoala cu gandul la branza topita cu biscuiti. Desi combinatia nu este dintre cele mai fericite, copiii se bucura totusi de mila Guvernului. -Cel mai mult m-a miscat gestul unor fetite de clasa a III-a, de la scoala din comuna. Pentru ca suntem vecini, scoala fiind chiar langa Primarie, fetele au venit sa ne multumeasca. M-a impresionat, sincer-, a mentionat primarul Ion Matache. Primarul din Banesti povesteste ca elevii primesc zilnic cate un triunghi de branza topita Hochland, alaturi de un pachetel de biscuiti. -Sunt mai bine ambalate, iar riscul de imbolnavire este exclus-, a conchis primarul Matache. In curand, se pare ca branza topita si biscuitii vor fi inclusi si in meniul elevilor din Ploiesti, chiar daca, initial, aceasta varianta a fost apreciata drept una de compromis.

-Pachetelul guvernamental- se doteaza cu frigidere

-Cornu* si lapticu*- va costa mult mai mult de 1.200 de miliarde, cat se prevazuse initial, din cauza ca Guvernul n-a prevazut initial si lipsa spatiilor frigorifice. Asa ca Executivul s-a vazut nevoit sa sprijine scolile in vederea achizitionarii de frigidere de la SC Arctic Gaesti, pentru a nu exista probleme cu asigurarea calitatii produselor lactate si de panificatie pe care le primesc, in fiecare zi, elevii claselor I-IV, a anuntat vineri, in cadrul videoconferintei cu prefectii, premierul Adrian Nastase.

Frigiderele vor putea fi cumparate cu un discount de 15% fata de oferta de pe piata, pe baza unor credite obtinute de la BCR si garantate de consiliile judetene sau locale, cu ipoteca pe patrimoniul privat al acestora. Nastase a cerut autoritatilor locale sa elaboreze o hotarare de consiliu in care sa se defineasca bunurile din patrimoniul privat. Ministerul Administratiei Publice va coordona aceasta actiune, atat in ceea ce priveste obtinerea creditelor de la BCR, cat si legatura cu furnizorul de frigidere.

-Aceasta este doar o oferta pe care noi o facem. Evident, nu trebuie exclusa achizitionarea de frigidere din surse proprii sau de la firmele ce asigura produsele respective, ori orice alta initiativa locala-, a precizat Nastase, adaugand ca singura conditie pentru acest demers este ca ofertele gasite sa presupuna un pret mai mic decat cel anuntat de Arctic Gaesti.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.