Premierul Nastase a declarat la Snagov, la reuniunea de lucru a Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului, ca Romania a devenit o piata pentru produsele de calitate indoielnica ale unor companii. Premierul a apreciat ca, dupa 1989, tara noastra a importat masini second-hand, de circa doua miliarde de dolari, pentru a caror intretinere oamenii au fost obligati sa cheltuiasca foarte mult. E limpede ca trebuie asigurat un sistem modern de protectie a consumatorului si, totodata, standarde europene de calitate.
Peste 25.000 de controale
In primele patru luni ale anului, inspectorii ANPC au aplicat amenzi contraventionale de 16,6 miliarde de lei, din care 8,3 miliarde incasate operativ. S-a inregistrat o crestere a varsamintelor catre bugetul de stat din amenzi, de la 9,2 miliarde de lei, anul trecut, la 11,3 miliarde de lei, in 2001. Cu ocazia celor 25.256 actiuni de control periodice si inopinante pentru supravegherea pe piata a calitatii si securitatii produselor si serviciilor, au fost identificate marfuri cu abateri de la prevederile legale in valoare de 166,7 miliarde de lei, din care 15,5 miliarde de lei marfuri periculoase pentru viata, sanatatea si securitatea consumatorilor.
Inspectorii au depistat si retras din circuitul consumului uman produse de 15,5 miliarde de lei. S-a inregistrat o crestere a volumului de produse periculoase distruse. Numarul agentilor economici sanctionati a fost cu 17% mai mare decat in acceasi perioada a anului trecut.
-Ne intereseaza soarta consumatorului, nu a celor care se joaca cu sanatatea consumatorilor. Trebuie sa lucram pe cauza, pentru a stopa comercializarea produselor care pun in pericol sanatatea consumatorului-, a declarat secretarul de stat Rovana Plumb, presedintele ANPC.
Ministrul sanatatii, Daniela Bartos, a anuntat, la randul sau, ca Inspectia Sanitara si ANPC vor efectua actiuni de control in comun si vor colabora impreuna in noul domeniu care vizeaza protectia pacientului.
Cresc amenzile!
In maximum o luna, Executivul va emite o Ordonanta de Urgenta pentru majorarea cuantumului amenzilor impotriva celor ce nu respecta normele de protectie a consumatorului. Potrivit noului act normativ, amenda minima pentru un agent economic va creste de la doua milioane la cinci milioane de lei, iar cea maxima, de la 40 milioane de lei la 100 de miloane. Pentru persoanele fizice, amenda minima se va mari de la un milion la 2,5 milioane de lei, iar maxima, de la 20 milioane de lei la 50 de milioane. -Pana la sfarsitul anului 2007, intreaga legislatie a Romaniei va fi armonizata la standarde europene-, a declarat secretarul de stat Rovana Plumb.
Pentru asigurarea sanatatii si securitatii consumatorilor, a fost initiata si aprobata recent Hotararea Guvernului nr. 329/2001, privind importul si comercializarea unor produse folosite, in baza careia au fost elaborate -Normele privind criteriile de clasificare a produselor folosite, destinate copiilor mai mici de 26 de luni-.
Campania de informare a consumatorului
ANPC si-a propus ridicarea calitatii vietii, prin masuri de protejare a consumatorilor impotriva riscului de a achizitiona produse sau de a li se presta servicii care ar putea sa le afecteze viata, sanatatea, securitatea sau interesele economice. Rovana Plumb a declarat ca, in vederea intaririi sistemului de supraveghere a pietei, se va infiinta Comitetul Interministerial de Supraveghere a pietei, produselor si serviciilor si protectia consumatorilor. Din acest comitet vor face parte, alaturi de ANPC, Ministerul Sanatatii, Garda Financiara, Oficiul Concurentei, Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, Directia Generala a Vamilor, Ministerul Integrarii Europene si Ministerul Turismului.
Intre 15 iunie si 15 iulie a.c., ANPC va organiza o campanie de informare si documentare care vizeaza drepturile consumatorilor, dar si legislatia ce trebuie respectata de catre agentii economici care comercializeaza produse destinate consumului.