Potrivit Raportului Anual al Departamentului de Stat al SUA privind drogurile, situaţia din Romania nu este deocamdată îngrijorătoare, deşi se manifestă un trend de creştere a numărului consumatorilor de substanţe interzise. Americanii precizează că tinerii sunt cei mai vulnerabili în faţa acestui fenomen şi se aşteaptă ca o dată cu îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă, consumul de substanţe deosebit de toxice, precum heroina, să ia amploare.
Ţara noastră nu se află în topul mondial al statelor care se confruntă cu un adevărat fenomen în ce priveşte consumul de substanţe interzise, fapt confirmat şi de informaţiile cuprinse în Raportul Anual al Departamentului de Stat al SUA, referitor la situaţia drogurilor în lume. Cu toate acestea, în documentul menţionat se arată că numărul consumatorilor de narcotice începe să crească, chiar dacă procesul se manifestă într-un ritm relativ lent.
Lipsa de specialişti, o problemă alarmantă
Potrivit americanilor, o dată cu îmbunătăţirea condiţiilor economice din Romania şi a creşterii nivelului de trai al cetăţenilor, fenomenul ar putea lua amploare, din ce în ce mai mulţi romani riscand să cadă în patima drogurile foarte toxice, precum heroina. În această situaţie autorităţile de la Bucureşti ar fi depăşite, deoarece la noi nu există suficient personal calificat în problema prevenţiei şi tratamentului dependenţei de droguri. În acest context, Toma Mareş, preşedintele Federaţiei Internaţionale a Comunităţilor Educative, filiala România, susţine că pregătirea cadrelor didactice pentru a consilia tinerii în această problemă ar putea da roade în vederea reducerii fenomenului. -Este nevoie să mobilizăm cadrele didactice în această acţiune şi prin ei să avertizăm părinţii asupra pericolelor la care sunt expuşi copiii lor-, a declarat Toma Mareş. O altă problemă cu care se confruntă ţara noastră este alocarea insuficientă a fondurilor pentru programe speciale îndreptate în special spre tineri, cei mai expuşi la acest flagel. -Principala cauză pentru care tinerii se apucă de droguri este curiozitatea. Aşa se începe, şi complementar curiozităţii, există teribilismul, nevoia de a epata în cadrul grupului din care fac parte şi, evident, încet, încet, se crează dependenţa-, explică sociologul Marius Pieleanu motivele pentru care tinerii recurg la droguri.
Romania, punct de tranzit al narcoticelor pe ruta Asia-Europa
Un alt motiv de îngrijorare este acela că ţara noastră se află pe ruta de tranzit a narcoticelor, care uneşte Asia de sud-vest cu Europa centrală şi de vest, fapt care ar putea alimenta piaţa romanească de stupefiante. În raport se mai precizează că şi europenii au devenit interesaţi de producţia drogurilor, lucru confirmat de crearea şi a unui circuit invers al drogurilor de factură sintetică produse în partea nordică şi cea vestică a Europei, cu destinaţia principală Turcia. În ce priveşte preferinţele romanilor la capitolul droguri, cele mai căutate sunt heroina şi marijuana, ele fiind urmate de drogurile sintetice de tip ecstasy, care sunt din ce în ce mai uşor de procurat.