Persoanele angajate exclusiv pe baza de conventii civile de prestari servicii, care realizeaza venituri brute anuale cel putin egale cu trei salarii medii brute pe economie, vor fi obligate sa plateasca, de la 1 martie, potrivit noii legislatii, o contributie de 6% la fondul pentru plata asigurarilor de somaj.
Consilierul Paula Apatean, din cadrul Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale, a declarat, ieri, ca aceasta contributie va fi platita de angajat in baza unui contract de asigurare pe care acesta il va incheia cu agentiile teritoriale pentru forta de munca si somaj. Plata acestei contributii este prevazuta de Legea 76/202 privind somajul, care intra in vigoare de la 1 martie.
Salariul mediu brut pe economie este estimat – pentru anul 2002 – la 5,5 milioane de lei, ceea ce inseamna ca vor plati aceste contributii toti angajatii cu conventii civile care realizeaza anual un venit brut de cel putin 16,5 milioane de lei.
In cazul persoanelor angajate cu contract individual de munca, dar care au incheiate si conventii civile, contributiile de asigurari sociale si de somaj vor fi platite atat de angajator, cat si de angajat. In cazul contributiei de asigurari sociale, angajatul va suporta 11,67% din cota de contributie, iar patronul va suporta diferenta pana la 35, 40 sau 45%, in functie de conditiile de munca. In cazul contributiei de somaj, angajatul va plati 1%, iar angajatorul – 5%.
In anul 2001, la inspectoratele teritoriale de munca erau inregistrate 3,8 milioane de conventii civile de prestari servicii si 4,5 milioane de contracte individuale de munca.
Contractul de munca – singura forma legala de angajare
-MMSS intentioneaza ca, intr-un viitor cat mai apropiat, sa desfiinteze conventiile civile de prestari servicii, singura forma de angajare urmand a fi contractul individual de munca cu timp normal sau cu timp partial de lucru-, a declarat inspectorul general de stat Mariana Basuc, secretar de stat in MMSS.
Basuc a precizat ca MMSS a elaborat un proiect de modificare a Legii 130/1999 privind protectia persoanelor angajate, potrivit caruia singura modalitate acceptata de angajare va ramane contractul individual de munca pe durata nedeterminata cu timp normal de lucru sau contractul de munca cu timp partial de munca de doua, patru sau sase ore pe zi.
Aceste noi prevederi ii vor afecta mai ales pe patroni, care vor fi obligati sa suporte, in parte, contributiile de asigurari sociale si de somaj. La ora actuala, persoanele angajate exclusiv pe baza de conventii civile isi platesc singure CAS (35%) si vor fi obligate sa plateasca si contributia de somaj (6%). Prin desfiintarea acestei forme de angajare si instituirea obligativitatii incheierii unui contract individual de munca cu timp normal sau cu timp partial de lucru, angajatul va suporta doar 11,67% din cota de contributie, in timp ce patronul va suporta diferenta pana la 35, 40 sau 45%, in functie de conditiile de munca.
Amenzi de zeci de milioane pentru munca -la negru-
Amenzile date patronilor care angajeaza personal fara forme legale vor fi majorate substantial, ajungand pana la 100 milioane de lei, iar folosirea minorilor pe piata muncii in conditii nelegale va constitui infractiune si va fi pedepsita cu pana la trei ani de inchisoare. Aceste prevederi sunt cuprinse intr-un proiect de modificare a actualei legislatii privind sanctiunile aplicate celor care folosesc munca la negru, ce va fi supus spre aprobare in sedinta de Guvern de azi.
In ceea ce priveste acest ultim domeniu de activitate, Inspectia Muncii a efectuat, in perioada 11-20 februarie, un control la mai multe unitati de acest gen din Bucuresti si din tara. Astfel, au fost controlati 5.563 de angajatori, 556 dintre acestia fiind sanctionati pentru practicarea muncii la negru, valoarea amenzilor aplicate depasind trei miliarde de lei. Potrivit sursei citate, au fost depistate 2.233 de persoane care munceau fara forme legale la unitati din Cluj, Sibiu, Arges, Botosani, Calarasi si Satu Mare.