Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, a semnalat, într-o conferință de presă, creșterea numărului de cazuri de obezitate în råndul copiilor și apariția unor boli cronice la cei mici.
El apreciază că, în Romånia, mediul familial nu este un exemplu bun pentru copii. Cei mici nu au discernămåntul de a alege ceea ce este sănătos, așa că sunt la „discreția“ bunicilor, a părinților, a reprezentanților diverselor instituții școlare și tind să devină dependenți de alimente sărace în nutrienți esențiali.
Un alt pericol în ceea ce privește educația copiilor este faptul că mulți dintre aceștia sunt sedentari, părinții îi lasă să își petreacă mult timp în casă, la televizor sau la calculator, le cumpără tot felul de jucării pentru a-i ține ocupați, uitånd că activitatea fizică este esențială pentru buna dezvoltare a oricărui copil. Părinții, susține specialistul, își obișnuiesc copiii să consume tot felul de sucuri din comerț, bogate în zaharuri și alte substanțe nocive pentru organism în loc să bea apă. „Copiii nu sunt învățați să aibă mese regulate, iar pe cei care refuză să mănånce părinții îi stimulează cu tot felul de dulciuri rafinate în loc să le ofere fructele atåt de importante pentru organism. Nu în ultimul rånd, trebuie evitată apariția stilului de viață fast-food“, susține prof. dr. Mencinicopschi, citat de Agerpres.
Medicul a evidențiat că studiile care s-au făcut în ultimii ani arată că obezitatea infantilă este în creștere, ceea ce atrage patologii, respectiv boli cronice, care pånă acum erau caracteristice adulților.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane